Koronavírus: az oroszok korlátozzák a gabonakivitelt

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, amelynek vásárlói között egyebek mellett közel-keleti országok vannak, kvótarendszert vezet be bizonyos gabonafajták kivitelére. Az Egészségügyi Világszervezet azt kérte a világ államaitól, hogy ez ne tegyék.
Komócsin Sándor, 2020. április 3. péntek, 10:30
Fotó: Pixabay

Oroszországban megjelent az a kormányhatározat, amely exportkvótákat vezet be bizonyos gabonafajtákra vonatkozóan június végéig - adta hírül a Moscow Times.

A korlátozást annak ellenére vezették be, hogy három világszervezet - köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - vezetői arra figyelmeztették a világ államait, hogy az ilyen típusú exportkorlátozások megzavarhatják az élelmiszer-ellátási láncokat.

Az orosz agrárminisztérium azonban már márciusban javasolta az intézkedés meghozatalát. Oroszország a világ legnagyobb búzaeexportőre, a 2018-2019-es mezőgazdasági évben több mint 35 millió tonna búzát vitt ki, miközben összességében 43,3 millió tonna gabonát exportált - emlékeztetett a RIA Novosztyi hírügynökség.

A korlátozások, amelyek április 1-jétől már életbe is lépte a búzán kívül a kukoricát, az árpát, a rozsot és a kétszeres néven ismert gabonakeveréket érinti - derül ki a kormány internetes portáljáról. E terményekből maximum hétmillió tonnát lehet kivinni az az országból. A szabály nem vonatkozik a vetőmagra, emellett a forgalom zavartalan marad az orosz-fehérorosz-kazah vámunión belül. A kormányhatározat ugyan nem említi a koronavírus-járványt, de a kormány féken akarja tartani az élelmiszerek árát a válság alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK