Koronavírus-válság: vészjósló prognózis érkezett

Szigorú korlátozásokat vezettek be a kormányok a Covid-19 terjedésének megállítása érdekében a világ minden táján, így egy időre teljes mértékben leálltak a gazdasági növekedés motorjai. Az Allianz Research szerint jelentős exportveszteségekre, az elszigetelődés okozta válságra, legrosszabb esetben pedig globális recesszióra lehet számítani.
Domokos László, 2020. május 4. hétfő, 15:35
Fotó: Getty Images

A korlátozások lehetséges hatásainak tanulmányozása céljából a koronavírus-járvány kórokozó által elsőként érintett ország Kína januári és februári adatait vizsgálták meg az Allianz kutatói. Az egy hónapig tartó korlátozás következtében 13 százalékkal csökkentek a fogyasztói kiadások, míg a befektetések aránya 20 százalékkal, az export pedig 16 százalékkal esett vissza.

Mindez arra utal, hogy a korlátozások minden egyes hónapja 7-10 százalékos csökkenést eredményezhet a reál GDP-ben, azaz az inflációval korrigált gazdasági teljesítményben. Feltételezve, hogy június végére újraindulnak a szokásos tevékenységek - és a havi veszteségek 80-90 százaléka júniusra megtérül -, a második negyedévben jöhet el a mélypont.

Amennyiben a kormányoknak sikerül kordában tartani a fertőzés terjedését, a gazdasági tevékenységek a második félévben a megszokott kerékvágásban haladhatnak újra. Eszerint az V alakú fellendülést leíró forgatókönyv alapján - amelyben a hirtelen visszaesést követően hamar helyreállnak a normális szintek - 2020 első felét súlyos recesszió jellemezné. A globális növekedés 0,8 százalék lehetne az évben; az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye pedig 0,5 százalékkal nőne, az euróövezeté azonban 1,8 százalékkal csökkenne.

Az Allianz Research tanulmánya szerint a világgazdasági trendeket a piacokat felforgató egyéb események is jelentősen befolyásolják 2020-ban: számolni kell a közelgő amerikai választásokkal, a brexit utóhatásaival, valamint a magas adókkal és inflációval. Ez utóbbi annak lesz köszönhető, hogy az állami szektor az ösztönző hatású intézkedéseket követően megpróbálja majd visszanyerni pénzügyi erejét.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv

Bár nem valószínű, azonban azt sem lehet kizárni, hogy a Covid-19 által okozott helyzet 2021-re is átnyúlik vagy akár még annál is tovább húzódik. Ebben az esetben a határok továbbra is zárva maradnának, az országok pedig kénytelenek lennének berendezkedni a szigorú korlátozások alkalmazásának és felfüggesztésének hosszabb ideig tartó váltogatására.

Amennyiben mindez bekövetkezik, akkor a GDP-pálya L alakú lenne, a fellendülés kezdete egy jó ideig nem látszana, vagyis sok időbe telne, hogy gazdaság visszatérjen a koronavírus előtti növekedéshez. Ebben az esetben az euróövezet GDP-je akár 4 százalékkal, vagy még annál is nagyobb mértékben csökkenhetne.

A beszerzési menedzserindexek (PMI) értéke minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkent az euróövezetben, mindössze 31,4 pont volt márciusban. Különösen sebezhetőnek tűnik a szolgáltató ágazat: az erre vonatkozó PMI 24 pontot csökkenve 28,4 pontra esett vissza.

Strukturális változások jöhetnek

A tapasztalatok alapján minden eddigi válság módosította a piaci szereplők magatartását. Ez alól a koronavírussal járó káosz sem lesz kivétel. A várható változásokkal kapcsolatban az Allianz Research tanulmánya öt elképzelést vázol:

  • Több éve tartó mellőzésük után az egészségügyi rendszerek ismét előtérbe kerülhetnek, mivel a vírus miatt hangsúlyossá válik a megbízhatóbb közegészségügyi rendszerek iránti igény.
  • Kína jelentősége nő: a koronavírus az ázsiai óriást érintette a legkorábban. A járvány által megtépázott ország kezd talpra állni, ráadásul segítséget nyújt a vírus többi epicentrumának, és szakértelmével is támogatja őket. Ez az esemény megerősíti Kína világgazdasági jelentőségét.
  • Globalizáció helyett lokalizáció: a vírus terjedésekor az országok bezárkóztak, és számos vállalkozás hatalmas csapásként élte meg az ellátási láncot érő hirtelen sokkhatást. Lehetséges, hogy a cégek inkább a saját házuk táján fognak körülnézni az igényeik kielégítése céljából, amikor a hasonló jövőbeli sokkhatások esélyét próbálják majd csökkenteni.
  • Egyéb kihívások kezelése: A válság megváltoztathatja azt is, hogy hogyan küzdünk meg más nehézségekkel, mint például az éghajlatváltozással, amely szintén exponenciális, valószínűségi, kollektív kihívásként áll a világ előtt.
  • Módosulhatnak a befektetési trendek: kevesen kételkednek abban, hogy a járvány következtében máshogy fogunk dolgozni, vásárolni és utazni. Megváltozhat azonban a befektetések módja is. Mindez akár új pénzügyi termékek létrehozását is ösztönözheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2020.05.06 10:14

Mindenki nézze meg a Pfizer árfolyamát az indiai tőzsdén, és utána nézze meg az európain és az amerikain. Az indiai tőzsdén, mint a rakéta megy fel az árfolyama. Nem az aranyat kellene venni, hanem ezeknek a cégeknek az árfolyamát, akik a koronavírus és a többi betegség ellen küzdenek. Szégyelljék magukat az európai alapkezelők és emberek is. A cégek részvényeit pedig azért kellene venned, szintén az arany helyett, mert ott dolgozol, te marha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.05.04 23:02

@tepsi:
Kik azok a tőkések? Van olyan vállalkozó aki nem tőkés?
Heti 40 órát kell dolgozni.
Mennyit szeretnél huszat?
Sorold, te miről mondanál le, ha nem lennél ennyire kizsigerelve?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.04 21:24

A "vészjósló" az, hogy a reptoidok, a zsebükben lévő média, politikusbábok, és az elhülyített birkák segítségével totális diktatúrát vezetnek be, egy, az influenzánál 100-szor gyöngébb "járvány" ürügyén. Magasról tesznek ezek a reptoidok a GDP-re, vagy idióta, birkává züllesztett híveik megélhetésére. Az egész "járvány" a birkák engedelmesség-tesztje, semmi más.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.05.04 20:47

A globális recesszióról úgy gondolom hogy nem csak kenyéren él az ember. (Főleg nem azon.)
Nem biztos az hogy amikor az emberek a tűz körül történeteket meséltek egymásnak kukorica morzsolás közben akkor boldogtalanabbak voltak mint ma a modern kütyüiket nyomogatva. Persze hogy a fogyasztás növekedése a boldogság növekedésével van összefüggésben. De a szabadidő is egy ilyen elfogyasztható dolog, és ha nincs elég belőle az ember boldogtalanná válik és tönkremegy a (családi) élete.
De hát akkor miért is baj ha csökken a fogyasztás a szabadidő javára?
Azért mert a kapitalizmus nem úgy reagálja le a fogyasztás -azaz a kereslet- csökkenését hogy ugyanannyi embert alkalmaz csökkentett munkaidőben kevesebb bérért, hanem úgy reagálja le, hogy kivágja az emberek felét az utcára, a másik felét meg változatlanul agyondolgoztatja. Így az egyiknek hiába van szabadideje arra hogy egy jót focizzon a gyerekeivel, ha a családi meccs után nem tud nekik mit enni adni. A másik meg hiába keres jól ha nincs ideje a családjával foglalkozni. Így a kapitalizmus mindenkit boldogtalanná tesz.
Pedig egyébként egy pihent ember négy óra alatt tudna annyit teljesíteni mint egy kimerült nyolc óra alatt, és ha ezért a négy óra alatt elvégzett munkájáért hat órai munkabért kapna, akkor nyerne négy óra pihenőidőt, a tőkés meg két órai munkabért spórolhatna az adott termékmennyiség előállításán.
Hogy miért nincs így mégsem? Azért mert a meggyötört ember mindent megvesz csakhogy kizsákmányolt szervezetét kompenzálja. Ezért kell folyamatosan kizsigerelt, agyongyötört állapotban tartani azokat a dolgozókat akik a munkabért megkapják, mert így olyan dolgokat is megvesznek amiket kipihent állapotban, öntudatosan végiggondolva nem vennének meg.
Ezen a ponton mutatja ki a kapitalizmus vadállati pofáját, és joggal tehető fel a kérdés hogy mérhető-e bármihez is a kapitalizmus áldozatainak a száma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html