Átlépte a 2,5 milliót az új típusú koronavírus-fertőzésben megbetegedettek száma világszerte. A kormányok közben egyre több pénzt biztosítanak az oltóanyag kifejlesztésére, például Nagy-Britanniában is - kezdi cikkét az Euronews, amely szerint már húsz millió fontot (8 milliárd forintot) juttat az egészségügyi minisztérium oxfordi kutatóknak egy vakcina klinikai tesztelésének megkezdésére.

Normális esetben egy oltóanyag fejlesztésének ezen szakasza évekig eltart, ám a koronavírus elleni harc jegyében a nemzetközi kutatások egyre nagyobb lendületet kapnak. Andrew Pollard, az Oxfordi Oltóanyag Központ professzora azt mondta, vizsgálják, hogy mennyire hatásos, illetve biztonságos az oltóanyag.

A tudósok jó eredményeket értek el egy kísérleti oltással állatokon, ami azt jelenti, hogy ígéreteik szerint már az ősz elejére, szeptemberre rendelkezésre állhat a világjárványt okozó vírus elleni oltóanyag. A gyors eredmény azoknak a csimpánzoknak köszönhető, akiket megfertőztek a koronavírussal, hogy antitesteket termeljenek, amelyek segítségével fel lehet turbózni az emberi immunrendszert is a védekezésre. Adrian Hill, a kutatás vezetője elárulta, hogy több állatfajtán is tesztelték a készítményüket. Ha beválik gyorsan tömeggyártásba kerülhet, amihez a kutatók anyagi támogatást próbálnak szerezni - írtuk korábban a kutatásról.

Már gyógyszerben is reménykedni lehet

Az amerikai Gilead Sciences Inc. részvényára 12 százalékkal ugrott meg az április 17-i piacnyitás előtti tőzsdei kereskedésben, miután híre jött, hogy egy chicagói doktor sikeresen kezelt koronavírus-betegeket a vállalat remdesivir hatóanyagát tartalmazó gyógyszerrel. A készítmény az előzetes eredmények szerint átütően hatásos a súlyos állapotban lévő betegek kezelésében. Maguk a kutatók még óva intenek mindenkit a hurráoptimizmustól, állítják, további vizsgálatokra van szükség, hogy igazolják a remdesivir hatásosságát.