Koronavírus: állítólag hatékony az oroszok vakcinája

Sikeresen befejezte az Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem a Covid-19 vakcinájának önkénteseken való tesztelését - jelentette ki Vagyim Taraszov, a moszkvai felsőoktatási szakintézmény Transzlációs Medicina és Biotechnológiai Intézetének igazgatója vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt MTI szerint. A vakcina immunitást is kialakított a vizsgált alanyoknál.
Szabó Dániel, 2020. július 12. vasárnap, 13:43
Fotó: Getty Images

Az első orosz vakcinát, amelynek hivatalos tesztelését június 18-án kezdték meg, a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fejlesztette ki. Klinikai tesztelésében és az eredmények kommunikációjában katonai és polgári intézmények is részt vettek. Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina. (Az oroszok bár a világ első vakcinájaként hivatkoznak rá, más országokban is vannak hasonló fázisban tartó, eredményes kutatások, sőt olyan készítmény is van, amelyet már gyártani kezdtek.)

Alekszandr Lukasov, a Szecsenov Egyetem Orvosi Parazitológiai, Trópusi és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója a RIA Novosztyinak elmondta, hogy az önkéntesek első csoportját szerdán, a másodikat pedig július 20-án fogják kiírni a kórházból. A bennük kialakult immunitás megfigyelése ezt követően is folytatódik majd. Beszámolója szerint az adott szakaszban a tudósoknak azt kellett bebizonyítaniuk, hogy az oltóanyag nem ártalmas az egészségre.

Lukasov közölte, hogy az első csoportnak egy, a másodiknak két dózis vakcinát adtak be. Az önkéntesek a szakértő szerint jól érzik magukat, az injekció nem váltott ki negatív reakciót a szervezetükből, attól eltekintve, hogy az oltás utáni első napokban hőemelkedés jelentkezett náluk.

Taraszov elismerte, hogy az elszigeteltség megmutatkozott a tesztalanyok idegállapotán, érzelmi feszültséget, konfliktusokat váltott ki, ezért a kísérletbe pszichológusokat is be kellett vonni.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6615-tel 727 162-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 22,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (3 247 782), Brazília (1 839 850) és India (849 522) után.

Az aktív esetek száma 2870-nel 214 766-ra nőtt. A halálozások száma 130-cal 11 335-re, a gyógyultaké pedig 6615-tel 501 061-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 679-cel 229 357-re, a halottaké 27-tel 4143-ra, a gyógyultaké pedig 465-tel 164 560-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 23 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 322 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 277 702 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.12 17:45

Érdekes, hogy sosem lehet félrevezetésmentes cikket olvasni.
A már gyártott szer inkább hátrább jár a tesztelésben, mint az oroszok.
Nagyon valószínű, hogy az oroszoknak és a kínaiaknak lesz először a gyógyászatban alkalmazott megelőző oltóanyaguk.
Politikai rendszerükből következően ők sokkal rövidebb teszt időtartamra képesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.12 14:20

@csodacsampi:
Te még az átlagostól is hülyébb vagy!

No de, hogy a kommentedről is beszéljek egy kicsit:
--ha hatástalan a szer, akkor hogyan lehet azzal szavazatokat nyerni?

Gondolkoggggy, mielőtt ideböfögsz valamit, te nagyonhüjje...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.07.12 14:07

Magyarország nevében a fidesz és a kdnp máris rendelt 25 millió vakcinát(nem számít,hogy gagyi) 100 milliárdért,amit azonnal továbbit Romániába,Szerbiába,Ukrajnába és más szavazatokat biztosító államokba ! A magyar adófizetők örömmel állják a költségeket,a konzultáció során erre vállalkoztak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.07.12 13:48

nyilván kínaiak átpasszolták nekik olajért, meg egyéb titkokért, a biológiai fegyverben nem volt első szándékban, hogy puszipajtásnak is ártson
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html