Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban a cseh kormány azt tervezte, hogy csak azok kapnak külön jutalmat, akik közvetlenül foglalkoztak a koronavírusos betegekkel. A keddi egyeztető találkozón Prágában Andrej Babis kormányfő és az egészségügyi miniszter elfogadták a szakszervezetek álláspontját, miszerint minden egészségügyi dolgozónak jutalmat kellene kapnia a rendkívüli teljesítményért.

Dagmar Zitníková, az egészségügyi szakszervezetek elnöke szerint a jutalmazás részletes szabályait rövid időn belül kidolgozzák. Azok az egészségügyiek, akik a betegekkel közvetlenül foglalkoztak, egységesen havi 40 ezer koronát (540 ezer forint), míg a többiek munkájuktól függően havi legkevesebb 10 ezer koronát (135 ezer forint) kapnak. A rendkívüli jutalmazás a három hónapos időszakot érinti.

Jutalmat kap mindenki, aki a járvány idején bármilyen minőségben a kórházban dolgozott - pontosította a megállapodást Martin Engel, az orvosi szakszervezetek elnöke.

A rendkívüli koronavírus-járvány utáni jutalmakról a cseh kormány már június közepén megegyezett a szociális szférában dolgozók képviselőivel. A maximális havi jutalom ott is 40 ezer korona. A kormány erre a célra 5,2 milliárd koronát (70,2 milliárd forint) különített el.

A rendkívüli támogatási programokat a kormány tartalékalapjának terhére az egészségügyi és a pénzügyi tárca közösen készíti el, parlamenti jóváhagyásra már nincs szükség.

A járvány miatt a cseh egészségügy idei költségvetését már korábban 346 milliárd koronáról (4671 milliárd forint) 354 milliárd koronára (4779 milliárd forint) emelte a parlament - írta z MTI.