Koronavírus: a WHO már kifejezeten ajánlja a maszkviselést!

Pénteken módosult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik fontos ajánlása.
Domokos László, 2020. június 6. szombat, 09:35
Fotó: Getty Images

A WHO pénteken módosította a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását azzal, hogy a védőeszközök használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol magas a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. (A világszervezet legutóbbi, áprilisi ajánlásában még nem javasolta a szájmaszkok tömeges viselését.)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az utóbbival kapcsolatban példaként a tömegközlekedési eszközöket, üzleteket, illetve egyéb beltéri forgalmas helyeket említette.

A hatvan évesnél idősebbeknek és az alapbetegségekben szenvedőknek különösen javasolják orvosi szájmaszk viselését az olyan nyilvános helyeken, ahol fennáll a fertőzés veszélye.

A WHO ajánlása emellett a szövetből készült, nem orvosi maszkokkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket. Ezeknek legalább három - különböző anyagból álló - rétegből kell készülniük - írta az MTI nyomán az Infostart,hu.

Önmagukban a maszkok nem védenek a fertőzéstől, és nem helyettesíthetik a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást - fogalmazott Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója szerint a fertőzötteket továbbra is következetesen el kell különíteni, a kapcsolatokat fel kell tárni, a fertőzésgyanús személyeket pedig tesztelni kell. Minden ország számára ez a legjobb védekezés a Covid-19 ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK