Koronavírus: egyre rosszabb a helyzet Dél-Amerikában

Peruban a koronavírus-járvány miatt június 10-től kilencven nappal meghosszabbítják az egészségügyi veszélyhelyzetet, emellett nemzeti érdekké nyilvánítanák a Covid-19 betegek kezeléséhez szükséges orvosi oxigén előállítását - közölte az Andina helyi hírügynökség.
Domokos László, 2020. június 5. péntek, 08:07
Fotó: Getty Images

A mintegy 30 milliós lakosú andoki országban eddig 178 914 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 4894-en hunytak el a kórban. Így Latin-Amerikában Brazíliát követően Peruban a legmagasabb a fertőzöttek száma.

Az Andina szerint az egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítása nem jár az országos kijárási korlátozások meghosszabbításával, amelyek június 30-ig vannak hatályban. Peruban hiány van a sűrített gázból, ezért a kormány felméri az országos termelői kapacitásokat, ezzel párhuzamosan pedig nagyobb összeget különít el az importra - idézte az MTI hírét az Infostart.hu.

Argentínában csütörtökön június 28-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat a fővárosban, Buenos Airesben és a 45 milliós lakosú ország különösen súlyosan érintett részeiben, miután a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a húszezret. A korlátozásokat elvileg június 7-én tervezték volna feloldani. Argentínában csütörtökön 929 új esetet jelentettek, ami a pandémia kitörése óta az egyik legmagasabb volt. Eddig 20 197 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 608-an hunytak el a kórban. Az esetek többségét Buenos Airesből, illetve a főváros térségéből jelentették.

A mexikói egészségügyi minisztérium rekordszámú, 4442 új fertőzöttet jelentett csütörtökön 816 halálesettel. A 130 milliós országban ezzel 105 680-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek és 12 545-re a kórban elhunytak száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK