Koronavírus elleni gyógyszer: koppant az EU

Engedélyezte az Európai Bizottság az első koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer, a remdesivir forgalmazását az EU-ban.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 3. péntek, 17:14
Fotó: Getty Images

Az Európában várhatóan Veklury márkanéven futó gyógyszer forgalmazására a múlt csütörtökön tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség, és a járványügyi helyzet komolyságára való tekintettel az Európai Bizottság egy hét alatt jóvá is hagyta a készítmény forgalmazását - írja az Eurologus brüsszeli portál, amely megjegyzi, az engedélyezési eljárás átlagosan 67 napig szokott tartani.

Az USA azonban még gyorsabb volt: az amerikai egészségügyi minisztérium ugyanis kedden jelentette be, hogy a következő három hónapban megveszik az összes remdesivirt, amit a szert kifejlesztő Gilead gyárt, nem épp olcsón. A szerződés összesen 500 ezer adag gyógyszerre szól.

Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az USA-n kívül mindenhol hiány léphet fel a remdesivirből, hacsak a kormányok nem halmoztak már fel elegendő készletet. Ugyanakkor a portál szerint reményt keltő, hogy kilenc, másik országban működő vállalat is gyárthatja a terméket a licencszerződés alapján.

A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai tudósok, amelynek a tesztelésében több ország is részt vett. A kutatások szerint a remdesivir alkalmazásával átlagosan harmadával lehet csökkenteni a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét. Egy több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.04 00:28

Tudna valaki a remdesivirről többet mondani?
Pl mennyivel csökkent a halálos esetek száma?
Valamint, biztosan nem valamilyen haszonélvező mutatta, ki a szer hasznosságát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2020.07.03 22:31

hát ide elkél némi pontosítás szóval a remdesivirt mint hatóanyagot több ország megkapta és gyártani is fogják. az amerikai kormány csak az amerikai gyár teljes termelését vette meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html