Koronavírus: ezek a legveszélyesebb tevékenységek - rossz hír a kormánynak

Miközben a maszkviselés, a távolságtartás és a higiénia fontosságával egyre több ember tisztában van, azzal nem biztos, hogy milyen tevékenységeket és helyeket érdemes kerülni, ha távol szeretnénk tartani magunkat a koronavírustól is. A legkockázatosabb helyek között van a kormány két kedvence is.
Szász Péter, 2020. szeptember 15. kedd, 15:50
Fotó: Getty Images

Magyarországon a hivatalos adatok alapján rendkívüli mértékben robbant be a vírus. Volt olyan időszak, amikor a világon nálunk volt a legnagyobb az esetszám-növekedés.

A kormány a külföldről behurcolt vírusokat "tette felelőssé" a betegség terjedéséért, de a szakemberek, mint például Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a vírus keresett magának olyan csoportosulásokat, ahol könnyen tud terjedni. Ezek a gólyatáborok, az esküvők, a rendezvények, különböző sportesemények, templomi események, ahol sok fiatal, fertőzött ember át tudja adni egymásnak a vírust.

Az informationisbeautiful.net össze is állított egy grafikont 500 virológus és egészségügyi szakember véleménye alapján, amely a legkockázatosabb helyeket, tevékenységeket szedte össze és kategorizálta.

Messze a legkockázatosabb helyek az éjszakai klubok, de rögtön követik ezt a magyar kormány kedvencei, a stadionok és a templomok. Utóbbival kapcsolatban az oldal meg is jegyzi, hogy a közös éneklés rendkívüli módon felgyorsítja a vírus terjedését.

Talán nem meglepő, hogy a beltéri bárok, a partik és a koncertek sem éppen a legbiztonságosabb helyek a covid-19 szempontjából.

Magas kockázatú még, ha találkozunk egy alig ismert személlyel, ha nem viselünk maszkot, ölelkezünk vagy kezet fogunk.

Közepes kockázat

Érdekes, hogy a repülés már csak közepes kockázatúnak minősül annak ellenére, hogy a távolságtartás korlátozott. Ezen a szinten mozog a tömegközlekedés, egy kosarazás, egy bowling-meccs, vagy éppen a kaszinózás, a színház vagy a mozi.

Megszívlelendő, hogy az idősek látogatása is viszonylag előkelő helyen áll a közepes kockázatú tevékenységek sorában.

Közepes kockázatot hordoz még a fordász, az irodai munka vagy éppen az uszoda, a szálloda és egy kertiparti. Jó hír, hogy nem kell nagyon tartani a nyilvános illemhelyiségektől sem.

Alacsony kockázat

A járványügyi szabályok betartásával természetesen, de nem kell nagyon félni a bevásárlástól, a könyvtár- és múzeumlátogatástól, a szabadtéri vacsorától, egy sétától a belvárosban (a tömeg kerülésével) vagy éppen a tankolástól, a golftól vagy a tenisztől. Ha vendéget fogadunk, nyugodtan használhatja a fürdőszobánkat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.09.16 10:40

Jo kis szakertok lehetnek, ha a maszk nem viseleset oda soroltak. Mivel a maszk a viselojet egyaltalan nem vedi, ezert blod baromsag volt ott feltuntetni. Persze, hogy azt akarjak sulykolni az emberekbe, hogy vegyek fel a maszkot, de mint lathato 30 eves kor alatt senki sem halt bele magyaroszagon, de folotte is csak az alkesz angol nagykovet (nem is magyar), meg egyeb az eletet jelentosen elb@szott emberek. Meg mindig nem lattam indokot arra, hogy miert lenne jobb az, hogy mindenkit maszkhordasra koteleznek, ahelyett, hogy a veszelyeztetett csoportokat zarnak el. Ellenerv egy csomo van, kezdve azzal, hogy a maszk hordasa a WHO szerint is egeszsegugyileg karos.

Viszont az is erdekes volt, hogy a lelegeztetogepre kotottek 80% meg is hal. Manapsag dohanyosnak lenni eleg bator dolognak szamit ezek szerint. Vagy ostobasagnak, nezopont kerdese.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.15 20:19

Templomi események? veszélyesek?
Azért ezen megint elgondolkodhatnának a hívők.
Ezen a járványon már az Isten sem segít?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html