"Fürkészeket és portyázókat küldtünk ki a világ minden részére, a kereskedők és a diplomaták is dolgoznak. Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. Óriási tételeket kötöttünk le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint 10 repülőgép szállítmányt várunk" - mondta még Orbán Viktor miniszterelnök március 22-én a magyar eszközbeszerzésekről. Azóta viszont elfajult a helyzet a keletként emlegetett Kínában.

"A pénz beszél: 50 százalékot azonnal le kell tenni a rendelés idején. A másik 50 százalékot pedig akkor, amikor kész a szállítmány, de még nem hagyta el a gyár kapuját. Ha valaki nem fizet azonnal, akkor eladják másnak a maszkokat" - idézi a hvg.hu egy sanghaji textilkereskedő Guardiannek tett nyilatkozatát.

Kínában gyorsan átállt a gazdaság az egészségügyi védőfelszerelések gyártására, a ruhagyáraknak ez egyáltalán nem volt nehéz. Mostanra pedig a hazai járványhelyzet állítólag rendeződőben van, miközben a világon újabb és újabb gócpontok alakulnak ki. A legeldugottabb amerikai kórházaktól kezdve Franciaország legnépesebb régiójáig vagy épp a berlini rendőrségig mindenki innnen vásárol. A készletek viszont végesek, ezért már az államok egymással harcolnak a maszkokért, sokan pedig azt mondják, hogy az Egyesült Államok a legtisztességtelenebb játékos.

Jó példa erre, hogy a berlini rendőrség 200 ezer maszkot rendelt Kínában, de nem kapták meg, mert egy amerikai megrendelő azonnal készpénzben magasabb árat fizetett. A Tagesspiegel beszámolója szerint a bangkoki repülőtéren változtatott irányt a maszkszállítmány. De hasonló történetet emlegetett Franciaország legnépesebb régiójának, Ile de France-nak a vezetője. A Valérie Pecresse elnökölte önkormányzat is nagy vásárló lenne a kínai maszkok piacán, de a gyorsan és sokat fizető amerikaiak lekörözik őket - írja a portál.