Koronavírus: Kuba a saját gyógyszerében hisz

Kubában két, saját készítésű gyógyszer hatékonyságának tulajdonítják azt, hogy kevesen halnak meg a súlyos állapotban lévő, koronavírussal fertőzött betegek közül.
Domokos László, 2020. május 23. szombat, 10:52
Fotó: AFP

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az elmúlt kilenc napban csak ketten haltak meg a több mint kétszáz aktív fertőzött közül.

A kormány jórészt két, április eleje óta alkalmazott készítménynek tulajdonítja azt, hogy a közelmúltban csökkent a halálesetek száma - írta az MTI híre nyomán a Hirado.hu.

Mindkét gyógyszer feltehetően csillapítja az úgynevezett citokinvihart, a szervezet heves, túlzott válaszát a fertőzésre, amikor az immunrendszer nemcsak a vírusokat, hanem az egészséges szöveteket is megtámadja. Az egyik ilyen gyógyszert az itolizumab, amelyet Kubában, de máshol is gyártanak, a másik egy fehérjemolekula, amelyet a kubai gyógyszeripar fedezett fel, és reumás artritisz gyógyítására tesztelt.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök szerint amíg a világban a válságos állapotban lévő betegek mintegy nyolcvan százaléka hal bele a Covid-19 betegségbe, Kubában ilyen arányban gyógyulnak meg a válságos vagy súlyos állapotban lévő betegek.

A 11 milliós szigetországban eddig összességében 1916 embert fertőzött meg a koronavírus, és 81-en haltak bele a betegségbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK