Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány egyszerre orvosi, gazdasági, társadalmi, politikai és lelki próbatétel, amelyet csak összetartással és átlátható, nyílt párbeszéddel lehet kiállni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) az MTI beszámolója szerint.

A járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokról azt mondta: az intézkedések nyilvános megvitatása és bírálata "helyes, fontos és elengedhetetlen", és hozzátartozik "nyílt társadalmunk" működéséhez. Szerinte a hazugság, a félrevezetés és az összeesküvés-elméletek terjesztése viszont a demokratikus vita mellett a vírus elleni küzdelmet is nehezíti. "Nemcsak a demokratikus vita, hanem emberek élete függ a tények és az információk iránti viszonyunktól" - mondta Angela Merkel.

A védekezés nemzetközi vonatkozásairól kiemelte: a járvány európai uniós szintű kezelése "nem csak polgáraink és nemzetgazdaságaink egészségét határozza meg jelentős mértékben, hanem azt is, hogy miként ítélik meg a világban Európa teljesítőképességét, és ezzel együtt az európai társadalmi és gazdasági modell legitimitását".

A kancellár szerdán jelentette be, hogy Németországban egy hónapig tartó részleges lezárás lép életbe. Az iskolák és óvodák továbbra is nyitva maradnak, de az éttermek, a bárok és néhány üzlet legalább  bezárnak. A nagy eseményeket, rendezvényeket nem lehet megtartani és a nem szükséges (például nem munkacélú) utazások tilossá válnak.