Fehéroroszország államadóssága egy részének átütemezését fontolgatja - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál Dmitrij Krutoj első miniszterelnök-helyettes bejelentésére hivatkozva. A minszki vezetés egyelőre a nemzetközi pénzintézetekkel, azaz nem a magánhitelezőkkel tárgyal a tőlük kapott hitelek átalakításáról. Mint Krutoj elmondta, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági intézkedésektől függetlenül keresték meg a Világbankot, az EBRD-t, az EIB-t és az IMF-et. Szerinte szó sincs fizetésképtelenségről, az eurobontokat tovább fizetik.

Üres zseb

A régiós hírportál azonban emlékeztet arra, hogy az ország az év eleje óta kénytelen minden devizában keletkező megtakarítási többletét, ami a külkereskedelemből származik, külső adóssóágának törlesztésére fordítani, és ez egyre nehezebben megy. Moszkva 600 millió dollár hitelt ígért az országnak, ám hiába volt ez benne a tavalyi orosz költségvetésben nem utalták át. Minszk megpróbált Kínától kérni 500 millió dollárt, hogy kitöltse a lyukat, ám erről nem tudtak megállapodni.

Fehéroroszországban viszonylag kevés koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, de az ország kulcsfontosságú partnerénél, Oroszországban már érezhető a gazdasági lassulás, a rubel jelentősen gyengült - részben az olajárháború miatt -, ami szintén keresztbe tesz Belorussziának. Amikor február végén lefagytak a pénzpiacok, az ország egyszerűen nem kapott hitelt korábbi adósságai újrafinanszírozására.

Legalább olaj legyen!

Hogy mit értenek részleges hitelátütemezésen, arra Krutoj a Világbank példáját hozta fel elsőként. Ez a pénzintézet bejelentette, hogy közvetlen támogatásokat akar nyújtani a járvány miatt kialakult gazdasági válságban. A fehérorosz vezetés úgy gondolja, hogy korábbi hitelét átalakíthatja ilyen támogatássá. Az IMF nem tárgyal hitelei átütemezéséről vagy hitelprogramjai átalakításáról, amikor egy országban választásokat tartanak. Belorussziában hamarosan választások lesznek, így azt követően akarnak a Valutaalap illetékeseivel tárgyalni. Emellett ismét Moszkvához akarnak fordulni segítségért.

Ezúttal nem kölcsönről volna szó, csupán arról, hogy megállapodjanak a második negyedévben esedékes olajszállításokról. Ha ez sikerül, akkor a fehérorosz olajfinomítók ellátását biztosíthatnák, amelyek feldolgozott olajtermékei az ország exportjának gerincét, és az abból befolyó bevételek a költségvetési bevételek alapját adják. A Belneftekhim állami petrolkémiai vállalat elnöke, Andrej Ribakov arról számolt be, hogy jól állnak a tárgyalások. Eközben nem adták fel, hogy más olajszállítási forrásokat is keressenek az oroszon túl.