Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő bejelentette, bejegyeztek egy orosz koronavírus-oltást, és megkezdik a tömeggyártását annak ellenére, hogy szakértők szerint további tesztekre lenne szükség.

A tervek szerint a gyártást szeptemberben, a tömeges oltást októberben kezdik meg. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Putyin elmondása szerint egyik lánya is megkapta az oltást.

A klinikai tesztekkel foglalkozó szervezetek szövetsége (angol rövidítése ACTO) ugyanakkor úgy véli, nem tesztelték le kellő alapossággal a készítményt, mielőtt gyártani kezdenék - írja a Moscow Times.

Az ACTO nyilvánvalóan nincs tisztában az eredményekkel válaszolja erre Valentyina Koszenko, a Roszdravnadzor, az állami egészségügyi felügyelet igazgatója. Több száz önkéntest oltottak be a készítménnyel anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztaltak volna.

Szergej Glagoljev, a Roszdravnadzor minőség-ellenőrzési részlegének feje szerint a készítmény biztonsági vizsgálatát azt követően fejezik be, hogy megtörtént a bejegyzés. Ezeket az augusztus elején megkezdett utolsó tesztekre fogják alapozni.

Szerinte ez elfogadott eljárás, amire van példa az EU-ban és az USA-ban is. A pandémia ráadásul sietségre ösztönöz, ám a korai bejegyzés ellenére szigorú ellenőrzés alatt tartják a piaci folyamatokat. Az orosz vakcina azon az elven működik, hogy egy a koronavírushoz hasonló másik kórokozó segítségével bírják immunreakcióra az emberi szervezetet.

A járványhelyzet Oroszországban

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt egy nap alatt 4945-tel 897 599-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma. Ez 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes - írja az MTI.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után. Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.