Koronavírus: romlott a helyzet Németországban

Új csúcsra emelkedett, és meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.
Csernátony Csaba, 2020. december 30. szerda, 11:41
Fotó: Getty Images

Az utóbbi 24 órában 1129 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így már 32 107 áldozatot szedett a járvány. Az előző rekord 962 haláleset volt, egy hete, december 23-án regisztrálták - írja az MTI.

Ugyanakkor az új fertőződések száma heti összevetésben 24 740-ről 22 459-re csökkent. Ez azonban annak is tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb tesztet végeznek. Az új esetekkel együtt 1 687 185 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A járvány lassítására december közepén a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot vezettek be. A szövetségi kormány és a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok közös döntése szerint a korlátozások egyelőre január 10-ig érvényesek.

A legtöbb intézkedést valószínűleg meghosszabbítják. A vírus terjedésének megfékezésében "messze nem tartunk ott, ahol kellene" - nyilatkozott Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter az ARD országos köztelevízió kedd késő esti híradójában, kiemelve: előre látható, hogy nem lehet január 11-től visszaállítani a zárlat előtti állapotokat. Az adatok azt jelzik, hogy a határidőig nem csökken kellőképpen az új fertőződések száma, ezért a korlátozások egy részét meg kell hosszabbítani.

A tudományos és politikai közmegegyezés szerint 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített számát ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett. Ez a mutató az RKI szerdai adatai szerint 141-en áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2020.12.30 14:55

1. "tudományos és politikai közmegegyezés" nem létezik,, ez hazugság, csak a hatalmon lévök nem hallgatnak meg más véleményeket, ezen más véleményen lévök szerint a Merkel kabinet abszolút "beratungsresistent".
2. Egy ekkora lakosságú országban , mint Németország, ilyen halálozási ráta mellet irreleváns, hogy 30 vagy 50 ezer- nem is biztos, hogy covid-okozta-haláleset következik be, mert..
3. egy ilyen módon terjedö vírus felett nem lehet ellenörzést szerezni, monomániásan hangsúlyozom: a rizikó-csoportok védelme az egyetlen értelmes lépés, no meg persze az oltás, de azért csodákat ne várjunk.
4. Még egy megjegyzés a döntéshozókkal kapcsolatosan: a szituációt egy pszichológiai fogalommal lehet leírni. Az irracionális döntések fö oka az ún. "énvédö-torzítás"/ self-serving bias/, az a törekvés, hogy mindig igazunk legyen, nem akarjuk feladni hipotéziseinket, megváltoztatni rossz döntéseinket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html