Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Optimista forgatókönyv szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni az új koronavírus elleni oltóanyagot - közölte csütörtökön az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA) az MTI szerint.

Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője azt mondta, hogy 33 fejlesztővel állnak kapcsolatban, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy felgyorsítsák a vakcina jóváhagyásának folyamatát. De van, amit nem lépnek meg: nem hagyják el a tesztelések harmadik fázisát, amikor még több embert oltanak be, tesztelik a beadott mennyiséget és megkezdődik az oltott személyek utánkövetése is.

"Mivel egy új oltóanyag kifejlesztésénél teljesen a nulláról kell indulni, optimista forgatókönyv szerint is egy évvel kell számolni, tehát a vakcina legkorábban 2021 elejére lehet meg" - mondta az EMA képviselője, aki emiatt nem hinné, hogy már szeptemberre vagy az ősszel megkezdődhet a vakcinák használata. Kizárta annak lehetőségét, hogy most kivételesen kihagyják az oltóanyag-kísérletek harmadik fázisát, amely - elmondása szerint - azért szükséges mindenképp, hogy megbizonyosodjanak róla, az új vakcina biztonságos és valóban hatékony.

Az EMA a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál, amellyel kezelni lehetne a koronavírus okozta betegséget. Cavaleri szerint néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közölt. Más kutatók is arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes lehet a sietség.