Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológus professzora "80 százalékig biztos" abban, hogy a kutatócsoportja által a SARS-CoV-2 ellen fejlesztett vakcina hatásos lesz, és szeptemberre elkészül - derül ki a londoni Times szombati cikkéből, amelyről a Qubit számolt be

A szakember szerint ez nem pusztán megérzés, különösen, hogy minden egyes héttel több adat áll a rendelkezésükre. Az embereken végzett tesztek a következő két hétben elkezdődhetnek; a szükséges több millió dózis legyártása hónapokat vehet igénybe. Gilbert közölte, hogy megkezdték a tárgyalásokat a brit kormánnyal a finanszírozásáról, hogy még a végső eredmények beérkezése előtt megkezdődhessen a vakcina gyártása.

Ha kiderül, hogy valóban hatásos az új vakcina, a rászorulók azonnal hozzá tudnának férni az ellenszerhez. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky Newsnak azt nyilatkozta, jól ismeri és reménytelinek találja az oxfordi projektet.

Ha tényleg sikerül az oxfordi kutatóknak szeptemberre elkészíteniük a gyógyszert, akkor az eddig vártnál sokkal hamarabb meglenne az ellenszer. Mostanáig a legtöbb kutató 1-1,5 évet saccolt. Igaz, Falus András immunológus akadémikus épp a héten mondta azt, hogy bár reálisen egy év kell a vakcina elkészítéséhez, nem kizárt, hogy hamarabb sikerre jutnak a kutatók. Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig szombaton szintén arról beszélt, hogy az év végéig elkészülhet a koronavírus ellen hatásos vakcina.