Koronavírus: újabb meglepetés, lesz oltás, de nem nyújt teljes védelmet

Az első oltások, amelyek elkészülnek a koronavírus ellen, korlátozott hatásúak lesznek, ami szakemberek szerint több mint a semmi, de nagy hiba lenne, ha az emberek úgy gondolnák, hogy aki megkapta az oltást, annak - és a környezetének - már nem kell tartania semmitől.
Komócsin Sándor, 2020. június 15. hétfő, 11:08
Fotó: Napi.hu

A világ országai kétségbeesett erőfeszítésekkel próbálják elkerülni, hogy a koronavírus-járvány az eddigieknél is nagyobb kárt okozzon, ami arra sarkallhatja a kormányokat, hogy olyan vakcinák kifejlesztését is támogassák, amelyek nem nyújtanak teljes védelmet a fertőzés ellen, csak a legsúlyosabb következményeket hárítják el - írja a Fortune. Bár a legfőbb cél az, hogy teljesen megállítsák a vírus terjedését és megelőzzék, hogy betegséget okozzon, az első oltások várhatóan nem tudják majd ezt teljesíteni - mondja Robin Shattock, az Imperial College London professzora, az egyik vakcinafejlesztés vezetője.

Megvéd-e az oltás a fertőzéstől? Megvéd-e a betegségtől? Megvéd-e a súlyos megbetegedéstől? Ezeket a kérdéseket kell feltenni a szakértő szerint, és úgy véli, hogy már egy olyan vakcina is nagyon jól jönne, amely legalább a súlyos, életveszélyes megbetegedést megakadályozza. A vírus elleni harcban az alig ismert, kis cégektől - mint amilyen a kínai CanSino Biologics Inc. -, a legnagyobbakig - például az amerikai Pfizer Inc.-ig és az angol-svéd AstraZeneca Plc-ig - rengetegen vesznek részt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 130 vakcinakutatás folyik a világon.

Bonyodalmak jöhetnek

A kutatások egy része már az emberi tesztelés szakaszában van - ezek lehetnek azok a szerek, amelyek a betegség ellen nyújthatnak védelmet, de a fertőzés ellen nem. És itt kezdődnek a bonyodalmak. Miközben ezek az oltások megóvhatják sokak életét, elbizakodottá tehetik az embereket és a kormányokat - hívja fel a figyelmet Michael Kinch, vakcinafejlesztési szakértő. Olyan helyzet alakulhat ki, hogy nem lesznek tisztában azzal, hogy továbbra is megfertőződhetnek és megfertőzhetnek másokat. A koronavírus egyik jellemzője, hogy tünetek nélkül terjedhet emberről emberre, és ha egy olyan szer jelenik, meg, amely megelőzi a tüneteket, akkor még gyorsabban terjedhet a kórokozó.

A vakcináknak két jellemző típusa van. Általában legyengített vírust használnak, ami ellenanyag termelésére készteti a szervezetet. Ilyen típusú oltást fejleszt például a kínai Sinovac Biotech, amely majmokon jó kísérleti eredmények hozott. Az Oxfordi Egyetemen és még számos helyen új módszerrel kísérleteznek: a koronavírus génjeit egy ártalmatlan vírusban viszik be a szervezetbe, ami szintén védekezésre készteti az immunrendszert.

Kisebb, de elérhető cél

A vakcina akkor is sikernek lesz tekinthető, ha elhárítja a fertőzést és akkor is, ha a legkomolyabb tüneteket szüntetni meg - mondta egy interjúban Pascal Sriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. Ez az a cég, amely az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett oltás több 100 milliós értékesítésére szerződést kötött az EU-val. Ez a vakcina átment egy független tudományos bizottság engedélyezésén, és most arra várnak, hogy kiderüljön a hatékonysága. Az amerikai járványügyi hivatal (NIAID) a Moderna Inc. biotechnológiai céggel állt össze. E szervezet is a komoly megbetegedést akarja elkerülni az első oltással, fertőzés megelőzése távolabbi cél.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) olyan oltás engedélyezését mérlegeli, amely nyíltan csak a betegség - tehát nem a fertőzés - megelőzését szolgálná. Ez nem lenne példa nélküli. Vannak olyan engedéllyel rendelkező vakcinák, például a szamárköhögés ellen, amelyekről tudott, hogy nem védenek meg a fertőzés ellen, ám bizonyított, hogy megelőzik a megbetegedést. Ezért szakértők úgy vélik, nem rossz ötlet tökéletlen oltásokat engedélyezni. Végül is - ahogy Kinch fogalmaz - nem létezik tökéletes vakcina.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2020.06.15 12:51

AstraZeneca?
Nem ezeknek van a 0%-os hatékonyságú oltásuk? Legalábbis az állatkísérletek során a 6 majomból egy sem(!) lett immunis. Szuper, mi? De azért tök jó, hogy máris engedélyezték, és 100 milliós szerződést kötöttek. A lényeg, hogy el legyen adva. A mellékhatások ezek után kit érdekelnek.
Erről írnak magyarul?
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8331709/Oxford-coronavirus-vaccine-does-not-stop-infection-experts-warn.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.15 12:31

Igy lehet az oltasellenesek kezebe tovabbi municiot adni, grat. Sebteben, konnyitett eljarassal engedelyeztetni, nem is tulzottan hatasos vedooltasokat. Gondolom tolongani fognak az emberek, hogy beadassanak valamit, ami talan meg jo is lehet valamire. Aztan olyan 1 millio oltas beadasa utan kiderul, hogy vedeni ugyan nem ved, de vannak sulyos mellekhatasai. Aztan akkor hirtelen be is szuntetik, majd elkezdik reklamozni az ujabb udvosket, amit mar talan jobb hatasfoku. Onnantol kezdve a tobbi oltast is csak kenyszer hatasara fogjak az emberek beadatni maguknak. Eleg okosak ezek a WHO-nal meg az FDA-nal, faszan vezenyeltek eddig is a vedekezest es nyomjak tovabb.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html