Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukránok többsége hozzászokott a korrupciós történetekhez, ám egy hónappal az elnökválasztás előtt olyan botrány robbant ki, ami még a leginkább beletörődő embereket is felrázhatja - írja a február utolsó napjaiban napvilágra került lopásról Leonid Bershidsky, a Bloomberg orosz származású, Berlinben dolgozó publicistája. A hír szerint az újraválasztásáért küzdő Petro Porosenko államfő egyik közeli üzlettársának fia erősen túlárazva adott el orosz fegyverekhez való alkatrészeket ukrán hadiipari cégeknek.

A botrány nem csupán a választási kampány miatt szól sokkal nagyobbat a megszokottnál, hanem azért is, mert Porosenko részben azzal akarja eladni magát a választóknak, hogy négyéves regnálása alatt jelentősen megerősítette az ország védelmi képességeit. Ha Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy gondolná, hogy katonai erővel láncolja Ukrajnát Oroszországhoz, akkor ma ezért sokkal nagyobb árat kellene fizetnie, mint 2014-ben. A kijevi kormány védelmi és biztonsági kiadásai a négy évvel ezelőtti 3,3 milliárd dollárról 2019-re 7,8 milliárdra mentek fel, az utóbbiból 630 millió dollár (17,6 milliárd forint, egy jobb focistadion ára) jut fegyverek és más katonai berendezések beszerzésére.

Hazafias kötelesség

Az ukránok milliói az elmúlt években hazafias kötelezettségüknek tekintették, hogy ahogy tudják, segítsék a védelmi erőfeszítéseket. Gyakran megvásároltak olyan felszereléseket, amelyekkel a kormány késlekedett. Ebből következően aki innen lop, az égbekiáltó bűntettet követ el a szemükben - írja a Bloomberg publicistája. Ezért robbant akkorát Denys Bihus oknyomozó újságíró riportja az ukrán tévében. A szerző archív dokumentumokra és névtelen kiszivárogtatókra hivatkozó anyagban számolt be a legmagasabb körökig, bár Porosenkóig magáig nem érő ügyről.

Eszerint a 22 éves Ihor Gladkovsky, az elnök korábbi üzleti partnere Oleh Gladkovsky fia adott el túlárazva fegyveralkatrészeket ukrán cégeknek. Súlyosbító körülmény, hogy az idősebb Gladkovsky az Ukrán Védelmi és Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Az ügy előzménye, hogy az ukrán és az orosz fegyvergyártás a Krím félsziget elcsatolása és a délkelet-ukrajnai polgárháború előtt, azaz 2014-ig szorosan együttműködött.

Miután ez megszakadt, az ukránok csempészútvonalakon szerezik be a fegyvergyártáshoz szükséges orosz alkatrészeket. Az oknyomozó riport szerint az ifjabb Gladkovsky az egyik csempész volt, aki megvesztegette az Ukroboronprom vállalat egyes alkalmazottait, hogy a cég nevében dupla-tripla árat fizessenek a portékáért, amit persze a kész termékekbe beépült túlárazás nyomán később az ukrán adófizetők álltak.

Nem a bentlakónak áll a zászló

A reakciók az ilyenkor szokásosak: az ellenzéki elnökjelöltek kész tényként kezelik a bűncselekményt és az elnök szerepének kivizsgálását követelik. A leleplező Bihus újabb sztorit ígér. A megvádoltak tagadnak, Porosenko szerint az oroszok által kitalált hamis hírről (fake news) van szó. Gladkovskyék és az érintett cég vizsgálatot kérnek maguk ellen. Az államfő jogi képviselője azt is hangsúlyozza, hogy a Porosenko saját vagyonából dollármilliókat áldozott a katonaság fejlesztésére, miért hagyná, hogy azt mások ellopják?

A Bloomberg cikkírója szerint azonban ez az érvelés csak akkor állna meg, ha Porosenkót azzal vádolnák, hogy részese a korrupciónak. Ez a botrány azonban arra utal, hogy az államfő elnézi egy olyan bűnös rendszer üzemelését, amely segít neki fenntartani a személyes hatalmát Ukrajnában. Más szóval éppen úgy működik, ahogy a posztszovjet autokraták tipikus rendszerei. A folytatódó háború az ország délkeleti részén mint állandó fenyegetés támaszt ad hatalomnak, miközben a hadi biznisz a korrupció melegágya (egyébként mindkét oldalon).

Ez az az összefüggés, ami alááshatja Porosenko alapvető politikai imázsát, nevezetesen azt, hogy kőkeményen lép fel az országot fenyegető orosz agresszióval szemben. Ellenfelei Julia Tyimosenko ellenzéki politikus és Vladimir Zelenskiy komédiás színész rugalmasabb politikát hirdet Oroszországgal szemben: tárgyalnának Moszkvával a béke érdekében. Ezért nekik külön ajándék, hogy a botrány a hadiipart érinti. Bár Porosenko egyebek mellett épp most ígért márciustól nyugdíjemelést a nyugdíjasoknak, úgy tűnik, mégsem neki áll a zászló az elnökválasztáson.

Bombahírre bombahír

Nem kellett sokáig várni arra, hogy Vladimir Zelenskyi is kapjon a nyakába egy korrupciós botrányt. Március elején Vladimir Ariev, Prosenko elnök pártjának parlamenti képviselője azzal vádolta meg a kampányban élen álló jelöltet, hogy részt vett a 2017-ben csődbe ment PrivatBank pénzének eltüntetésében - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál. A pénzintézet Zelenskyi támogatójához, Ihor Kolomoiskiyhez közel ötvenszázalékos tulajdona volt, mielőtt 2016 végén csődbe ment. A bank a képviselő állítása szerint 41 millió dollárt hitelezett ki az elnökjelölt-színész Kvartal 95 Studio cégéhez.

A PrivatBankkal kapcsolatos vizsgálat kiderítette, hogy a pénzintézet szinte minden hitele hamis volt: az oligarcha és barátai cégeinek finanszírozását szolgálta. Mivel Kolomoiskiy jelentős tulajdonosa volt a pénzintézetnek, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy saját érdekeltsége saját érdekeltségeit hitelezte. A bank végül állami kézbe került, a kijevi kormány kénytelen volt az adófizetők pénzéből hatmilliárd dollárt áldozni a feltőkésítésére. Zelenskyivel kapcsolatban azt a pletykát terjesztik, hogy ha elnökké választanák, akkor visszaadná a pénzintézetet politikai mentorának.