Belebukott a korrupcióba a vatikáni bíboros

Lemondott vatikáni tisztségéről és bíborosi rangjáról Angelo Becciu, a pápai állam egyik legbefolyásosabb elöljárója; sajtóértesülések szerint távozása hátterében korrupciós ügy áll.
Domokos László, 2020. szeptember 25. péntek, 10:25
Fotó: Stocksnap

Becciu lemondását csütörtök este közölte a Szentszék. Távozását Ferenc pápa elfogadta. A 72 éves Angelo Becciu a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa volt.

Az olasz sajtó szerint szokatlan, hogy a Szentszék ilyen rövid közleményében tájékoztatott a pápai állam egyik legbefolyásosabb bíborosának távozásáról, aki ráadásul nemcsak tisztségeiről mondott le, hanem bíborosi kiváltságairól is.

A hírügynökségeknek nyilatkozó Davide Scito, a római Santa Croce pápai egyetem kánonjogász professzora szerint Becciu bíboros távozása hátterében a "londoni ügyként" ismertté vált korrupciógyanús ügylet állhat. A Vatikánban 2019-ben indított és még le nem zárult, "londoni ügyként" ismert korrupciós vizsgálat a pápai állam pénzintézete (Ior) és a vatikáni főrevizor jelentése alapján vette kezdetét. A vizsgálat tárgya egy ingatlan, amelyet a Vatikán vásárolt London belvárosában kétszázmillió euróért, gyanús pénzügyi tranzakciókkal.

Sajtóinformációk szerint az ügyletet az úgynevezett Péter-fillérekből finanszírozták, vagyis a világ minden részéből a pápai államba érkező adományokból, amelyeket a mindenkori pápa kizárólag jótékony célra használhat fel. A luxusingatlan megvásárlása idején Angelo Becciu bíboros a szentszéki államtitkár helyettese, vagyis a vatikáni kormányhivatal harmadik legmagasabb rangú vezetője volt.

A korrupciógyanús üggyel összefüggésben tavaly felfüggesztették állásából a többi között a szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját és Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) vezetőjét is. Idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vette, majd szabadlábra helyezte Gianluigi Torzi olasz brókert - idézte az MTI hírét a 168ora.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK