Hoszni Mubarak három évtizedes elnökségének a 2011. január 25-én kitört felkelés vetett véget. Utolsó olajminiszterét már áprilisban letartóztatták, majd egy hónapra rá el is kezdődött korrupciós pere. A közpénzek pazarlása, illetve az említett gázszállítmányok miatt ellene hozott szigorított börtönbüntetést 2013-ban az ország legmagasabb fellebbviteli bírósága, a kairói semmítőszék érvénytelenítette, és elrendelte a per újrafelvételét.

Az ügyészség bűnrészességgel vádolta Mubarak kormányát a gázügyletekben, amelyek szerinte 714 millió dollár (több mint 191 milliárd forint) veszteséget okoztak az államnak.

Bírósági források szerint Fahmi nem volt jelen a szombaton zárult per ítélethirdetésén. A petróleumipar további öt magas rangú tisztségviselőjét is felmentették, az ítélet ugyanakkor nem vonatkozott a kérdéses gázszállítmányokat lebonyolító East Mediterranean Gas Company (EMG) egyik fő részvényesére, Huszein Szálemre, aki annak idején távollétében ugyancsak 15 év börtönbüntetést kapott. Szálem rögtön a forradalom kitörése után Spanyolországba menekült.

Az utóbbi időkben egy sor olyan politikust és üzletembert mentettek fel Egyiptomban, akiket olyan bűnökkel vádoltak, amelyek közvetlenül hozzájárultak a forradalom kitöréséhez. Ártatlannak nyilvánították többek között magát Mubarakot is az ellene indított korrupciós perben és abban az eljárásban is, amely a forradalom idején elesett tüntetők halálában játszott szerepét vizsgálta. Felmentették továbbá volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit és volt miniszterelnökét, Ahmed Safíkot is.