A most jogerősen 11, illetve 9 év fogházra és 30 ezer euró (mintegy 10 millió forint) pénzbírságra ítélt Marián Janusek és Igor Stefanov egymást követően vezette az építésügyi és vidékfejlesztési minisztériumot. Ügyük, a maga idejében nagy botrányt kavart, és még 2007-re, az első Fico-kormány idejére nyúlik vissza. Akkor a "faliújságtender-botrány" néven híresült el.

Az ügy hátterében az állt, hogy a tárca vezetése úgy hirdetett meg egy csaknem 100 millió euró értékű közbeszerzési pályázatot, hogy a felhívást csak a minisztérium egyik zárt folyosóján, egy jelöletlen faliújságra tűzték ki. A pályázat alapján - míg azt végül érvénytelenítették - csaknem 13 millió eurót fizetett ki a tárca. Az ügyben, mivel uniós projektről volt szó, az Európai Bizottság eljárást indított Szlovákiával szemben, majd leállította a tender költségeinek kifizetését is.

A botrány miatt Robert Fico akkori kormányfő menesztette a tárcavezető Marián Januseket, helyére azonban Igor Stefanovot, a pályázati kiírás egyik előkészítőjét nevezték ki. A kormány 2009 áprilisában arra kötelezte a minisztert, hogy mondja fel a szerződést, amit ugyan Stefanov meg is tett, ám Fico az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal vizsgálatát követően végül őt is menesztette.

Janusek ellen még 2011-ben, Stefanov ellen egy évvel később indult eljárás. Utóbbi ellen azért később, mert az akkor már ellenzéki parlamenti képviselő Stefanov mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyészség először elutasította.

A szlovák legfelsőbb bíróság mostani ítélete már a sokadik az ügyben, a mostani döntés gyakorlatilag megerősítette a bazini (Pezinok) székhelyű különleges büntetőbíróság tavaly hozott ítéletét, csupán annyiban változtatott azon, hogy Janusek büntetését egy évvel mérsékelte. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság a két vádlott távollétében hozta meg, ugyanis mindketten engedélyt adtak arra, hogy a tárgyalást távollétükben tartsák meg. Ezzel ugyanis elkerülhették, hogy a tárgyalóteremből rögtön a börtönbe vigyék őket.