Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sajtóközleményben leszögezik, hogy a vizsgálat egyáltalán nem akadályozza a vakcinák beszerzését. A NABU hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még az elején tart, még nem állapították meg azt sem, hogy történt-e egyáltalán törvénysértés - idézi az MTI.

Sajtóértesülések szerint - amelyeket a NABU nem erősített meg - Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter érintett a vizsgálatban a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattal kötött vakcinavásárlási szerződés miatt. (ez nem ugyanaz a cég, amellyel a magyar kormány kötött szerződést, utóbbi a Sinopharm.) A feltételezések szerint ugyanis a megállapodás megkötésében közreműködő cég túl magas áron vásárolta meg Ukrajnának a vakcinát.
Sztepanov keddi tájékoztatóján kijelentette, hogy az oltóanyagok megvásárlásával kapcsolatos csalások gyanúja megalapozatlan, a NABU vizsgálatát pedig ellene indított "személyes háborúnak" nevezte.

Májusig maradnak a korlátozások

Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén határozatot hozott, amellyel április 30-ig meghosszabbította az országos karantént. Egyúttal a kabinet visszaállítja a karantén adaptív, azaz régiónként eltérő formáját, és ismét négy színes, azaz zöld, sárga, narancs és vörös zónákra osztja az ország területeit, illetve településeit. Az intézkedés csak a jövő héten lép majd életbe, addigra részletes tájékoztatást ígért.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4286 új esettel 1 280 904-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 147 áldozattal 24 689-re. Eddig 1 128 895-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem hatezren, az aktív betegek száma így csaknem 1800-zal 127 320-ra csökkent.

Előző nap különösen sok, 2330 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napon a számuk 915 volt.

A legtöbb új beteget, 646-ot az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban közben kezdenek megtelni a Covid-19-betegek ellátásával foglalkozó kórházak, a miniszterelnök tájékoztatása szerint van olyan település, ahol az ágyak több mint 90 százaléka foglalt. A megyében átlagosan a kórházak telítettsége 73 százalékos. Más megyébe szállítani a betegeket pedig a hóhelyzet miatt nehézkes.