Korrupciós botrány robbant ki egy uniós szervezetnél

Lemondott az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói testületét vezető Malcolm Simmons, mert az EULEX soraiban több korrupciós ügy is kiderült - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2017. november 16. csütörtök, 14:40
Fotó: AFP

A testület brit tagja az utóbbi hetekben több a misszión belül történt vesztegetési esetet is jelentett. A brit Malcolm Simmons arról is beszámolt, hogy az Eulex egy másik bírája feltörte az email-fiókját. Ezt jelentette a brit és az uniós külkapcsolati szolgálatnak, és arra kérte őket, hogy jelentsék az esetet a rendőrségnek, amire nem voltak hajlandók.

A KosSev észak-koszovói hírportál értesülései szerint Simmons további vádakat is megfogalmazott az Eulex szervezetével kapcsolatban, például arra is utalt, hogy a testület megbízatása kifejezetten politikai jellegű. "Az Eulex nem a jogállamiság és a törvény betartásáért felel, hanem politikai misszió, és aki másképp gondolja, az vagy naiv, vagy hülye"- idézte a KosSev a brit férfit, aki szerint a bírókra folyamatos politikai nyomás nehezedett. Szerinte kollégáinak többsége őszinte és igazságos, de nem akar a rendszer ellen harcolni, mert tudja, hogy abból csak gondja származna.

Úgy látja, hogy a politika azt várja az Eulextől, hogy olyan ellenzéki politikusokat lehetetlenítsen el, mint például Fatmir Limaj, a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) nevű párt vezetője, aki korábban a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnoka volt Hashim Thaci jelenlegi köztársasági elnök és Ramush Haradinaj miniszterelnök mellett. Limaj ügyében a hágai Nemzetközi Törvényszék is vizsgálatot folytatott, ám végül felmentették.

Az Eulexet 2008-ban, Koszovó függetlenségének kikiáltása után néhány hónappal hozták létre, Malcolm Simmons azóta látott el bírói feladatokat a koszovói misszióban, 2014 óta pedig a bírói testület elnöke volt. Már ebben az évben kirobbant egy korrupciós botrány a szervezetnél: az Eulex ügyésze, Maria Bamieh a misszió egy korábbi bíróját, Francesco Floritot azzal vádolta, hogy súlyos bűncselekményeket tusolt el: 300 ezer eurót fogadott el egy gyilkos felmentése fejében, és pénzt kért egy kormánytisztviselő korrupciós ügyének eltusolásáért.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.16 21:08

Talán a tagállamoknak ideje lenne tényfeltáró missziót küldeni, hogy feltárják a visszaéléseket, a korrupciót, valamint jogrendszer hézagjait, amelyek politikai háttére vezethetőek vissza. Nem tűrhetjük hogy az EU megszegi a közösségi normákat és értékeket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.11.16 19:29

Kizárt dolog. Az EU soraiban csakis és kizárólag hazánk lehet korrupt. Az EU munkatársai mindegyike becsületes, tisztességes, intelligens, a bűn ellen harcoló. A róluk elmondottak rosszindulatú, galád, a jelenlegi magyar kormány által terjesztett hazugságok. Pont.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html