Dancila a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízióban előző este "feketelistaként" bemutatott, az EB-nek tulajdonított dokumentum közzétételére reagált, amelyben Brüsszel több, akkor folyamatban lévő bűnvádi eljárás részleteiről és a további jogi lépésekről kért részletes információkat Bukaresttől, név szerint említve kilenc, korrupcióval vádolt közéleti szereplőt. A megoldandó nagykorrupciós ügyek listája az - igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó - úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében megfogalmazott ajánlások között szerepel.

A román kormányzati média értelmezése szerint az EB ezzel beavatkozott a román igazságszolgáltatásba, hiszen a nevek felsorolásával egyfajta "feketelistát" küldött Bukarestnek azokról a "nagyvadakról", akiknek a "kilövését" szükségesnek tartja. A listán szereplő érintettek egyike, Adrian Nastase volt miniszterelnök szerint a dokumentum kézzel fogható bizonyítéka annak, miként működött a "politikai célokat követő igazságszolgáltatás" Romániában Traian Basescu elnöksége idején.

Dancilának az általa vezetett kabinet egyik tagjához intézett levelét a kormány sajtóirodája tette közzé. A miniszterelnök haladéktalan tájékoztatást kért a hasonló esetekről, arra hivatkozva: közérdek, hogy Románia demokratikus, szuverén és független államként működjék, amelyben tiszteletben tartják a hatalmi ágak szétválasztását. (Újabb fordulat Kósa Lajos ügyében.)

A Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció azt hangoztatja, hogy a számos magas rangú politikust rács mögé juttató korrupcióellenes ügyészséget (DNA) egy sötét háttérhatalom, az úgynevezett "párhuzamos állam" mozgatja, amely a titkosszolgálatok és Románia nyugati szövetségeseinek utasítására koholt vádak és hamisított bizonyítékok alapján a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végez.

A bukaresti kormánykoalíció a jogállamiság helyreállítására és az ártatlanság vélelmének érvényesítésére hivatkozva próbálja átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot. A jobboldali ellenzék, az utcán tüntető civilek és az ország nyugati szövetségesei szerint a kormány valójában politikai pórázra próbálja kötni az igazságszolgáltatást, megakadályozandó korrupt politikusainak felelősségre vonását.

A kép forrása: Pixabay