Arra hivatkozva fújta le az atomerőmű-építést Orban Romániában, amivel Orbán idehaza igazolja

A román kormány úgy határozott, visszamondja azt a szerződést, amely alapján egy kínai energetikai vállalat bővítette volna a cernavodai atomerőművet. Meglepő, mivel indokolják a döntést.
Barabás Júlia, Szabó M. István, 2020. január 26. vasárnap, 09:04
Fotó: Wikipedia - Cernavoda, 1-es blokk

A román kormány kihátrált a China General Nuclear Power Corporationnel (CGN) kötött megállapodásból, amelynek alapján a kínai vállalat telepítette volna a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorát - idézte az IntelliNews Ludovic Orban miniszterelnök bejelentését. A kormányfő - meglepő módon - nem a beruházás várható kapitális költségével, illetve a biztonsági kockázatokkal indokolta a kormány döntését.

Noha a szakértők erre számítottak, Orban azzal magyarázta a román kabinet lépését, hogy az atomenergia használata nem része az EU fejlesztési terveinek.

Az IntelliNews azt írta, hogy az atomenergiát kizárják az uniós pénzosztásból, nem részese az "igazságos átmeneti mechanizmusának", ami az európai Green Deal egyik legfontosabb pénzügyi alkotóeleme. Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány viszont éppen azért lobbizik Brüsszelben, hogy az atomenergia mégiscsak bekerülhessen e körbe.

Rég nem sikertörténet

A cernavodai atomerőmű, mely a román áramtermelés mintegy tizedét adja, természetes uránnal is működő úgynevezett CANDU tipusú reaktorokkal működik. Az egyetlen román atomprojektet még 1978-ban indították el, a blokkokat a kanadai Atomic Energy of Canada Limited tervezte, és az olasz Ansaldóval közös vállalattal építette meg. A eredetileg tervezett öt blokkból a Ceauºescu-rezsim bukásáig két darab, egyenként 650 megawattos egység épült meg. A további munkát, illetve a román nukleáris álmok szövögetését a csernobili katasztrófa társadalmi utóhatása csak lelassította, azt a rendszerváltás részeként, csak 1990. december 1-jén állították le.

A 3. és 4. blokk megépítésének szükségességét az ezredfordulót követően kezdték központilag hangoztatni; azt követően, hogy az erőművi termelésben egyre több zavar támadt. A blokkokat a 2000-es évek elejétől különböző rendszerproblémák és meghibásodások miatt többször is hosszú időre le kellett kapcsolni a hálózatról. Az ennek ellensúlyozására elővett építkezésből azonban sem a 2008-ban tető alá hozott Energonuclear konzorcium (ami az állami Nuclearelectrica, az ArcelorMittal, a CEZ, a GDF Suez, az Enel, az Iberdrola és az RWE közös projektcége volt 2011-ig), sem pedig a 2013 óta tárgyaló kínai CGN nem valósít meg semmit.

A kétszer 720 megawattos blokkok építésének még a kezdetéig sem jutottak el. A Nuclearelectrica 2015-ben aláírt ugyan egy szándéknyilatkozatot a CGN-vel, és a felek 2019. május 8-án eljutottak odáig, hogy előzetes megállapodást írtak alá a két új reaktor telepítéséről és üzemeltetéséről, de az üzlet azonnal bizonytalanná vált, amikor Klaus Iohannis román és Donald Trump amerikai elnökkel találkozott tavaly augusztusban.

Kína: légy a levesben?

A washingtoni találkozón a két politikus közösen deklarált, hogy erősítik országaik együttműködését a nukleáris energetikában. Ezt követően szeptemberben a korábbi román kormányfő, Viorica Dancila és Rick Perry, az USA energiaügyi minisztere memorandumban erősítette meg ezt a szándékot. Mivel az amerikai kormány 2016-ban nukleáris technológiai kémkedéssel vádolta meg a CGN-t, a kínaiak román üzlete bukott.

Tavaly nyáron a Business Review adott hírt arról, hogy a román állami atomenergetikai társaság (Nuclearelectrica) akár egyedül is késznek mutatkozik arra, hogy belekezdjen az új cernavodai rektorblokk építésébe. Akkor Doru Visan (az energiaügyi minisztérumi államtitkára) annak kapcsán közölte, hogy a kínaiakkal kötendő megállapodás megfeneklett.

Legalább egy vagy két új nukleáris blokkot kell Romániában építenünk, ha a China General Nuclear Power Corporationnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek. Ha nem, vezetnek, akkor is megfontoljuk egy új reaktor megépítésének lehetőségét - mondta bő fél éve román politikus.

Most meg az a helyzet, hogy mivel a nukleáris energia kimaradt az úgynevezett Just Transition Mechanismből - amely az Európai GreenDeal kulcsfontosságú finanszírozási eleme - gyakorlatilag lefújták a cernavodai projektet. Orban most azt közölte, hogy a jövőben a román energiaszektorban minden fejlesztést ahhoz kötnek, hogyan kívánja csökkenteni az EU a szén-dioxid-kibocsátást a Green Deal keretében.

Az Európai Green Deal célja, hogy a kontinens gazdasága 2050-re karbonsemlegessé váljon, azaz ne kerüljön a több üvegház hatású szén-dioxid a levegőbe, mint amennyit onnan kivonnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.01.26 22:58

A románok mindig okos(vagy ravasz, esetleg nem egészen fair) politikusok voltak: most is megvárják, merre fúj a szél az EU-ban, mivel ott még nem döntötték el, kellenek-e az atomerőművek. Ha kellenek, adnak rá pénzt, ha nem kellenek, akkor nem.

Orbán az atomenergiáért lobbizik, ha veszít, elképzelhető, hogy nem lesz Paks-2.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.01.26 22:32

@Turidani: Istenem, már megint egy tóriumozó holdkóros! "nyilvánvalóan meg kéne várnunk a tóriumos erőművek új generációjának piacra kerülését" - És te majd kifejleszted és engedélyezteted az egészet? És megoldod tíz éven belül? Mert szerintem halványlila gőzöd sincs az egészről, csak megnéztél valami propagandaszagú videót az interneten, aztán most itt osztod az észt.

"az uránosokhoz képest elenyésző mennyiségű radioaktív hulladékot termelnek" - Erre esetleg megbízható forrást is tudsz adni?

"az import kapacitások bővítése kell legyen" - És mégis honnan? Neked (a fentiekből ítélve) gondolom fogalmad sincs erről, de az EU-tagságunk előtt az ostoba náci osztrákok többször megcsinálták azt, hogy túlterhelésre hivatkozva lekapcsolták a tőlük jövő 400 kV-os vezetékeket, amikor úgy gondolták, hogy túl sok az import. Arrafelé kiépült kapacitásból pedig azóta se lett több.

"Már jelenleg is 6 országon és 14 távvezetéken keresztül tudunk Európa bármely részéből villamosenergiát importálni," - Te mégis miről hadoválsz?! Balkáni pöcegödrökből akarsz villanyt importálni (amikor ők a saját áramellátásukat se képesek fedezni), igen? "Reálisan" 3 ország jöhet számításba: Ausztria (ami a fenti okok meg a nettó árambehozataluk miatt nem jó), Szlovákia (ahova kevés vezeték épült ki eddig) és Ukrajna (ahonnan elvileg a 750 kV-os vezeték adna jó sok delejt, de talán nem véletlen, hogy Szlovákia csak egy egyenáramú vezetékkel kapcsolódik hozzájuk).

"a villamosenergia-fogyasztás 50% alatti importhányada sem minősíthető kockázati tényezőnek." - Dehogynem. Földgázból meg kőolajból egy hónapra elegendő (vész)tartalék van, ezt törvény írja elő. Egy komoly áramszünet esetén viszont AZONNAL elmegy az áram: nem egy hónap, nem is egy hét múlva, hanem azonnal. Ennek fényében pedig mindjárt más a leányzó fekvése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.01.26 20:06

@krix7: a pályáztatás értelmét az elbírálók jelentik, és azok erkölcse, mert ha az ország legkorrumpálhatóbb , minden szentnek maga felé hajlik a keze alapon választják, akkor az lesz ami nálunk, ezért is rugta fel a vajda első lépésként az elbíráló rendszert, hogy így megkaprintsa a pályáztatásokat, a pályáztatóknak a legjobb szakembereknek kellene lenni, ez a haza érdeke, egyébként fideszes pöcegödör lesz az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.01.26 19:30

@Spring01: Aztán majd fizethetnek kártérítést, mint a bolgárok az oroszoknak. Nehéz a talpnyalók élete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Spring01, 2020.01.26 19:16

Más szóval Amerikából szóltak nekik, hogy nem kéne. Banánia pedig szót fogad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html