Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyezsda Tolokonnikova, aki a szibériai Krasznojarksz börtönkórházából szabadult, színjátéknak minősítette az 20 ezer embert érintő amnesztiát, amelyben olyanokat engedtek ki, akiknek alig volt hátra a büntetésükből. Ő és a Pussy Riot punkegyüttes másik tagja Maria Aljokina márciusban szabadultak volna. A banda harmadik tagját októberben engedték ki.

Tolokonnikova szerint Mihail Hodorkovszkij kiengedése is ebbe a kategóriába tartozik - Oroszország egykori leggazdagabb emberének második büntetése augusztusban járt volna le. Szemben a volt olajmágnással, aki nem biztatta a világ országait a szocsi téli olimpia bojkottjára, a punkzenész szerint a nyugati nemzeteknek nem szabadna részt venniük a sporteseményen. Némi olajért és gázért cserébe nem kellene ezzel legitimálniuk Vlagyimir Putyin államfő rendszerét.

A 24 éves hölgy szerint Oroszország egy totalitárius rezsim. Társával börtönreformot kezdenek, amelynek kiindulópontul kell szolgálnia az orosz társadalom átalakításához. Aljokina nem kevésbé harcias: kiszabadulását az amnesztia megcsúfolásának tartja - mondta az orosz tévében, hozzátéve, hogy ha választhatott volna, inkább bent marad.

Most jön a java

Tolokonnikova és Aljokina keményebb ellenálló mint valaha - értékeli a helyzetet a BBC helyi tudósítója. Megmaradtak punk rockereknek, performance művészeknek, akik életük mindent pillanatában lázadnak a fennálló rendszer ellen. Kössék be magukat, csak most kezdődik minden! - mondta Tolokonnikova.

Befejezik az ortodox katedrálisban előadott tiltakozásukat a Putyin-rendszer ellen - amelyet még más kormányellenes civil mozgalmak és velük szimpatizáló emberek is túlzásnak tartottak -, és további terveik is vannak. Stílusukon nem óhajtanak változtatni, de talán tartanak egy kis szünetet, miután megtapasztalták, mire számíthat az, aki az orosz medve fülét húzogatja.