Köszi görögök! Emiatt lehet olcsóbb a benzin

Stabilizálódott az olajpiac a hétfői brutális árcsökkenés után, amelyet Görögország bizonytalan helyzete, a kínai tőzsdei visszaesése, illetve a nagyhatalmak és Irán lehetséges megállapodása váltott ki. A szakértők szerint a legtöbb körülmény az árak további alacsonyan maradása mellett szól.
Napi.hu, 2015. július 7. kedd, 13:10
Fotó: Napi.hu

A nyersolaj ára nem igazán változott kedden azt követően, hogy hétfőn idei legnagyobb hanyatlásának lehettek tanúi a piaci szereplők - jelentette a Reuters. Az Egyesült Államokban a négyhavi határidős jegyzés kicsit 53 dollár/hordó alatt stabilizálódott, miután a hét első nagyján majdnem nyolc százalékkal esett. Hasonlóan nagy mélyrepülésre utoljára áprilisban volt példa. A londoni Brent árfolyama 45 centtel, az 57 dolláros szint közelébe emelkedett a hétfői hatszázalékos zuhanás után. Mindez - a sok közül egyik faktorként - az üzemanyagok árára is kedvezően hathat, bár szerdán még benzináremelésre készülhetünk a hazai kutakon.

A némi javulás ellenére a szakértők többsége úgy látja, hogy a medve marad az úr a nyersolaj piacán. A makrogazdasági környezet nem kedvez a drágulásnak - derül ki az Energy Aspects tanácsadó cég jelentéséből. A kínai tőzsde szánkázása, Görögország esetleges kilépése az eurózónából és az erősödő dollár egyaránt amellett szól, hogy az árak nem fognak emelkedni. A Brent gyakorlatilag nem képes hordónként 70 dollár fölé drágulni.

Ellentmondó jóslatok

A piac strukturális helyzetét nézve azt láthatjuk, hogy 2016 végéig napi egymillió hordós túlkínálattal kell számolni - egészíti ki az előbbieket az FGE Energy, egy másik szakcég. Emellett növelheti a felesleget, hogy ha a hat nagyhatalom és Irán megállapodik az utóbbi ország atomprogramjának ellenőrzéséről, amelyért cserébe fokozatosan visszavonják a vele szembeni gazdasági és pénzügyi embargót. A szakértők 2016-ra számítanak nagyobb iráni olajszállítmányok megjelenésére a világpiacon.

Az árak az USA-ban is csökkenhetnek, miután a túlkínálat és az olcsó Brent nyomást gyakorol az ottani olajpala-termelőkre. Az ottani árak 2016. decemberi szállításra hordónként 58 dollár alá estek, ami új minimum a 2015-ös kereskedésben.

Ugyanakkor nem minden szakértői csapat számít további árcsökkenésre vagy legalábbis a drágulás elmaradására. Az amerikai PIRA Energy Group tanácsadó cég legfrissebb feljegyzése szerint a kereskedők és a befektetők túl vannak az olajpiac egyensúlyvesztésének legrosszabb szakaszán. A készlettöbblet sokkal kisebb lesz, mint amire az elemzők általában számítottak és hosszabb távon a kereslet meghaladhatja a kínálatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2015.07.07 14:34

@nemhiszem: Sajnos igen, az 50$ elétté nyomott ár - annak fényében, hogy bő fél éve még 100$ felett perkáltunk az olajért. Személyszerint pedig nagyon tudnám értékelni, a havi ingázási költségem kb 10eFt-al lett olcsóbb az üzemanyagáraknak köszönhetően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.07.07 14:14

@tamas970: iszonyatosan el fog szállni az infláció ha nem marad 50 $ alatt és tovább erősödik az USD. Mindkettőre nagy az esély sajnos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2015.07.07 13:33

Tudnám értékelni, ha 50$ alá menne tartósan, óriási segítség ez a nem-olajtermelő országoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html