Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyersolaj ára nem igazán változott kedden azt követően, hogy hétfőn idei legnagyobb hanyatlásának lehettek tanúi a piaci szereplők - jelentette a Reuters. Az Egyesült Államokban a négyhavi határidős jegyzés kicsit 53 dollár/hordó alatt stabilizálódott, miután a hét első nagyján majdnem nyolc százalékkal esett. Hasonlóan nagy mélyrepülésre utoljára áprilisban volt példa. A londoni Brent árfolyama 45 centtel, az 57 dolláros szint közelébe emelkedett a hétfői hatszázalékos zuhanás után. Mindez - a sok közül egyik faktorként - az üzemanyagok árára is kedvezően hathat, bár szerdán még benzináremelésre készülhetünk a hazai kutakon.

A némi javulás ellenére a szakértők többsége úgy látja, hogy a medve marad az úr a nyersolaj piacán. A makrogazdasági környezet nem kedvez a drágulásnak - derül ki az Energy Aspects tanácsadó cég jelentéséből. A kínai tőzsde szánkázása, Görögország esetleges kilépése az eurózónából és az erősödő dollár egyaránt amellett szól, hogy az árak nem fognak emelkedni. A Brent gyakorlatilag nem képes hordónként 70 dollár fölé drágulni.

Ellentmondó jóslatok

A piac strukturális helyzetét nézve azt láthatjuk, hogy 2016 végéig napi egymillió hordós túlkínálattal kell számolni - egészíti ki az előbbieket az FGE Energy, egy másik szakcég. Emellett növelheti a felesleget, hogy ha a hat nagyhatalom és Irán megállapodik az utóbbi ország atomprogramjának ellenőrzéséről, amelyért cserébe fokozatosan visszavonják a vele szembeni gazdasági és pénzügyi embargót. A szakértők 2016-ra számítanak nagyobb iráni olajszállítmányok megjelenésére a világpiacon.

Az árak az USA-ban is csökkenhetnek, miután a túlkínálat és az olcsó Brent nyomást gyakorol az ottani olajpala-termelőkre. Az ottani árak 2016. decemberi szállításra hordónként 58 dollár alá estek, ami új minimum a 2015-ös kereskedésben.

Ugyanakkor nem minden szakértői csapat számít további árcsökkenésre vagy legalábbis a drágulás elmaradására. Az amerikai PIRA Energy Group tanácsadó cég legfrissebb feljegyzése szerint a kereskedők és a befektetők túl vannak az olajpiac egyensúlyvesztésének legrosszabb szakaszán. A készlettöbblet sokkal kisebb lesz, mint amire az elemzők általában számítottak és hosszabb távon a kereslet meghaladhatja a kínálatot.