Köszönje meg a pogányoknak, hogy januárra csődbe megy!

A mostani karácsonyi ajándékláz a XVIII.-XIX. században indult el és azóta vált a kereskedelem legnagyobb ünnepévé, de az eredeti változata jóval Krisztus születése előttre nyúlik vissza. Gyökereiben ma is pogányként szórjuk a pénzt, urakként viselkedünk, mint az ókori Róma rabszolgái.
Szabó Dániel, 2017. december 16. szombat, 12:12
Fotó: Napi.hu

A magyar kiskereskedők rekord méretű, mintegy 100 milliárd forintos forgalomra készülhetnek az év utolsó hónapjaiban: a becslések szerint az idén ennyit költhetnek karácsonyi ajándékokra a hazai fogyasztók. Egy friss kutatás szerint, átlagosan 54 ezer forintot fizetnek a különböző termékekre a magyarok.

Az Egyesült Államokban még ennél is nagyobb költekezésre számítanak. A Deloitte becslése szerint 1 ezer milliárd dollárért (265 ezer milliárd forintért) vásárolnak karácsonyi ajándékokat november és január között. A CNBC cikke szerint ha ez beigazolódik, akkor a növekedés felülmúlhatja a tavalyi 3,6 százalékos bővülést is.

Nem meglepő, hogy Amerikában évről-évre egyre durvább a karácsonyi vásárlási láz, ha már egyszer a ma ismert ajándékorgia is ott alakult ki télapóstul és kirakatpornóstul. Minden alapja egy mese, amely 1823-ban jelent meg név nélkül, de utólag a kutatók egy Clement Clarke Moore nevű írónak tulajdonítanak. A karácsony előestéje (más néven Szent Miklós látogatása) az első modern mű, amely arról szól, hogy a Mikulás végigjárja karácsony este a házakat és ajándékokat hagy a gyerekeknek.

Leporoltak egy mesét

A történet valójában egyáltalán nem volt új: Szent Miklós püspök  myrai püspök létező történelmi személy, aki a 3-4. században élt Kis-Ázsiában és a legendák szerint elajándékozta vagyonát a szegények között. A kémény és a harisnya, vagy az ablakba kitett cipő változat is létezhetett már Kr. u. 1000 előtt. Úgy tartották, hogy amikor Miklós beejtette a aranyérméket egy kéménybe, akkor egy megajándékozott lány épp kitette a kandallóhoz száradni a harisnyáját, a pénz pedig ebbe esett. A mese pedig létezik ablakban hagyott csizmával is.

A Mikulás figurája tökéletesen passzolt ahhoz a karácsonyhoz, amelyet az 1820-as években ismertek Amerikában: ilyenkor az emberek a keresztény szokások miatt kedvesebbek voltak egymáshoz, családon belül pedig már megajándékozták a gyerekeket, nagy vacsorákat tartottak a misék előtt vagy után.

Így a boltosok, amelyek az angolszász hagyományok miatt amúgy is szezonális édességekkel készültek az ünnepre - például gyömbéres keksz, keménycukor rúd -, felhasználták Miklós alakját. Képeslapokra nyomtatták, kirakatokban használták dekorációnak.

Ipartörténeti áttörés

A karácsony effajta kulturális átalakulása pedig egybe esett az ipari forradalommal is. Tehát megjelent a kínálati többlet, amit ünnepi mázzal leöntve jobban el lehetett adni. A kommercializált karácsony annyira jól sikerült, hogy az 1890-es években már beöltözött Mikulások ölébe ülhettek a gyerekek, 1867-ben pedig már a Macy's üzlete szenteste éjfélig nyitva volt, hogy kiszolgálja a vásárlókat.

Az Egyesült Államokban a karácsony diadala azért volt meglepő, mert 1680-ig a New England-i puritán keresztények tiltották az ünneplését. Böjtölni kellett és dolgozni, hogy az emberek gondolatai ne a lakomák körül forogjon, hanem Jézus Krisztus születését méltó módon éljék meg a hívek.

Ennek fényében teljesen érthető, hogy a konzervatív vallási vezetők már a XIX. században kikeltek az ajándékozás ellen, 1904-ben már a Harper's Bazarban cikkeztek arról, hogy elkorcsosult a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. "Huszonöt éve a karácsony még nem volt ekkora teher. Kevesebb volt az alkudozás, a mérlegelés a költésekről, kevésbé volt fáradt a test és elnyűtt a lélek. De mindenek felett kevesebb szeméttel töltöttük fel a környezetünket" - idézi Margaret Deland akkori cikkét a Week témáról szóló írása.

Pedig csak visszatértünk a gyökerekhez

A korabeli sajtócikkek - sőt, a kortárs amerikai is - úgy tekint rá, mintha a karácsonyi ajándékozás egy modern szokás lenne, pedig valójában ősibb, mint amit ünneplünk. Már Krisztus születése előtt is létezett az ókori Római Birodalomban egy hasonló szokás: a Szaturnália. Az aratási időszak végét és a téli napforduló december 17-25 között tartott eseményeken már szokás volt az ajándékozás, de ilyenkor a nagyvárosokban viadalokat, lakomákat tartottak az állam pénzén.

Sőt, már akkor szünetelt a hivatali ügyintézés, valamint nem számítottak a rangok. Ilyenkor még a rabszolgák is urakként viselkedhettek. Hasonló szokások szerint éltek a kelták is, akik a napforduló idején visszatértek az erdőkbe, ott pedig szabályok nélkül, szabadon éltek. (Ennek a szokásnak a maradványa a fagyöngy az angolszász ünneplésben).

A kereszténység terjedésének korai évszázadaiban komoly problémát jelentett, hogy az új hitnek meg kellett felelnie a társadalmi elvárásoknak. Sokan megtartották a pogány szokásokat, amelyek a legtöbbször nem estek egybe a krisztusinak vélt tiszta, alázatos és lemondó tanításokkal. Ezért I. Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította Jézus születésnapjává, hogy valami a pogány ünnep helyébe lépjen. A választás szimbolikus, mivel Krisztus születésének időpontjáról nem ír a Szentírás - a kutatók szerint tavaszra eshetett. De ilyenkor kezdenek hosszabbak lenni a nappalok, vagyis a fény győz a sötétség felett, elérkezik a megváltás.

Az ajándékozás szokása sem veszett ki, bár jellegében eltért a mai szokásoktól. A Szaturnália alatt többnyire kézzel, saját maguk által készített dolgokat adtak egymásnak az emberek. Például gyertyákat, melyek újfent a világosság győzelmét hirdették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzek, 2017.12.17 10:55

@tarosPifta: Te még mindig csak itt tartasz? Látod mi van most a pályán az ellenzéki pártok között? Remegnek a hatalomért, egymást alázzák, vagy már nem tudják, hogy kinek a valagát nyalják, csak hogy a fazékhoz közelebb legyenek!
Ezekre bízni az országot, nem kellenek ide a migránsok, elintéznek ezek mindenkit gondolkodás nélkül!között
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.17 07:16

Ész nélkül költekeznek a felelőtlen dzsentrik. Aki hülye, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.16 14:41

A pogányoknak semmi köze az ostoba, agymosott konzumidiótákhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.12.16 13:41

Vicces cím csak azután értettem meg miután elolvastam a cikket.
Szerintem magánügy ki hogy éli meg. Az adakozás öröm, mindig az volt, időtlen idők óta és erősíti az összetartozás érzését. Évente legalább egyszer mindenki próbáljon örömet szerezni minden családtagjának, óriási jelentőségűnek érzem ezt. A középpont a gyermek, a kisded, ezt nagyon jól kezeli immár 2000 éve az egyház. Miért ne lehetne ünnepelni Krisztus születését? Ez teljesen természetes. Ajándékozás egy ünnepen, ez is természetes. Édesanya a kisdeddel, ennél szebb témát nem talál egy művész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.16 13:06

Ha már okot keresünk a csődre, akkor a pogányoknál nagyobb baj a fidesz, meg a magyar politikusok, akik kirabolják a népet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html