Hiába erőlködött Macron, marad a kölcsönös utálat

Hiába próbált közvetíteni Emmanuel Macron francia államfő Koszovó és Szerbia között, nem tudta csillapítani a két szemben álló ország intenzív utálatát egymással szemben.
Barabás Júlia, 2019. november 18. hétfő, 06:20
Fotó: Shutterstock

Konkrét eredmény nélkül zárult a Belgrád-Pristina-párbeszédet illetően Emmanuel Macron francia elnök váratlan megbeszélése Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói elnökkel - vette á a vajdasági Szabad Magyar Szó a Vajdasági RTV hírét. Macron megkísérelte befolyásolni a két politikust, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és találjanak kompromisszumos megoldást.

Vucic nyíltan kijelentette, nem érdekli, hogy Koszovó elismeri-e Szerbiát, mert Szerbia nemzetközileg elismert állam. Ezzel reagált Hashim Thaci ajánlatára, hogy Pristina kész folytatni a párbeszédet egy közös megállapodás elfogadásáig, amelynek lényege a két állam kölcsönös elismerése lenne.

A szerb elnök szerint Koszovó eddig sem tartotta tiszteletben a megállapodásokat, ezért nem valószínű, hogy az elkövetkező tárgyalások nyomán másként lenne. Közölte Thacival, hogy még mintegy tíz állam szándékozik visszavonni Koszovó elismerését. Ezt eddig 16 ország, utolsóként Ghána tette meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK