Kötelező lenne az egészségügy privatizációja?

Még a szabadkereskedelem régi hívének számító Nagy-Britanniában is idegeskednek az USA és az EU közti gazdasági kapcsolatokat megújító transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés néhány passzusa miatt. Az egészségügy került a viták középpontjába.
Napi.hu, 2015. február 26. csütörtök, 11:22
Fotó: Reuters

Egy kiszivárogtatott dokumentumból kiderül, hogy az európai fél mit hagyna ki az Egyesült Államok és az Európai Unió készülőfélben lévő szabadkereskedelmi egyezményéből - jelentette a BBC. A javaslat az EU legutóbbi ajánlata, amit letett az asztalra a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) tárgyalásokon. Az összes európai országot érintheti az a kiegészítés, amellyel Nagy-Britannia meg akarja védeni nemzeti tb-szolgáltatását (NHS).

A szigetországban az váltott ki nagy vitát, hogy míg a kormány szerint a TTIP tervezetébe sikerült bevetetniük egy olyan passzust, amely megvédi az NHS-t az esetleges privatizációtól, addig a transzatlanti megállapodás ellenzői szerint ez az állítás nem igaz. A BBC idézi a kezébe került anyag ezzel kapcsolatos megfogalmazását.

Vádak

Eszerint az EU tagállamai fenntartják maguknak a jogot arra, hogy tovább működtessék az állami támogatás bármilyen formájában részesülő egészségügyi ellátó rendszereiket, illetve hogy új intézkedéseket foganatosítsanak ezekkel kapcsolatban. Ez a kitétel pontosan ugyanaz, amelyet az unió belevetetett a Kanadával között szabadkereskedelmi egyezményébe (CETA).

A brit kormány kereskedelmi minisztere szerint ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag kivették a TTIP hatálya alól az állami egészségügyi rendszereket. A Unite szakszervezet azonban nem ért ezzel egyet, szerintük nem múlt el minden veszély, amely a nemzeti egészségügyi ellátást fenyegeti, mert az egyezmény végrehajtási utasításai felülírhatják a kritikus passzust.

Pat Rafferty, a Unite egyik vezetője szerint a TTIP mégis vonatkozhat az NHS-re, ami azt jelenti, hogy ha a nemzeti egészségügyi szolgáltatásban részt vevő amerikai befektetők valamelyikét privatizálnák, ám a brit kormány vissza akarná venni az illető szolgáltatót állami tulajdonba, akkor a cég tulajdonosai a TTIP-re hivatkozva megakadályozhatnák ezt. A hevesebb vérmérsékletű politikusok ezt nemes egyszerűséggel úgy interpretálják, hogy a konzervatív kormány el akarja adni az NHS-t az amerikaiaknak.

Kivételek

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a Unite mellé állva azt követeli, hogy London vétózza meg a megállapodást, ha abból nem veszik ki teljesen és egyértelműen az NHS-t. A munkáspárti és zöld ellenzék tagjai szintén beálltak a szakszervezet mögé.

A kormány azzal védekezik, hogy az EU-Kanada megállapodásban foglalt kikötésekhez hasonló elemeket vetethetnek bele az EU-USA szerződésbe is, ami megvédi a nemzeti egészségügyi szervezeteket. Erre egy példát is hoznak. Belgium a Kanadával kötött egyezségben kivételt kért és kapott a taxiengedélyek kiadására flamand, vallon és brüsszeli régiójára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a brit kormány akár külön kivételt kérhet az NHS szabályozására Skócia területére vonatkozóan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.02.26 16:34

Az egészségügy sehol a világon nem tökéletes, Amerikában sem.
Egy ismerős család tagjaival mutatok be egy különbséget. Két fiútestvér az egyik az Államokban él 1956 óta a másik itt. Néhány év különbséggel mindkettő bypass műtétre szorult itt és ott. Az amerikait hazaküldték a kórházból pár nap múlva, a másikat a pesti klinikáról a többi műtöttel együtt a soproni szanatóriumba szállították. Az amerikai rokon reakciója, hogy milyen jó nektek még ingyen szanatórium is jár.
Másik eset, hetekre be lehet vonulni a rehabilitációra teljes ellátással, holott a kezelésekre, pedig belehetne járni a kezelésekre hazulról is.
Mondom az orvosnak 3 havi gyógyszert írjon fel egyszerre, mert mint mások én sem szeretek orvoshoz járni. Közbeszól az asszisztensnő, Ön csak azt hiszi, hogy nem szeretnek, nem kevesen vannak főleg idős hölgyek akik itt beszélik ki magukat.

Azt még megjegyzem, hogy Amerikában is sokan kifogásolják, hogy míg ők keményen fizetik a biztosítást, a mexikói illegális bevándorlókat ingyen ellátják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.26 13:34

hehe..megvédik a híresen szar angol EÜ-t
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MMM108WWW, 2015.02.26 13:09

@matolcsy: Milyen luxust, maga hatökör.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.26 13:05

Pazarló a magyar eü.
Miközbe párhuzamosan vehet igényben teljesen ingyen szolgáltatásokat ami mindenhol máshol fizetős a fenntartható színvonal az ingyenes ellátásban erre futja.
Ma ha unatkozik és köhög 20 évesen otthon egyszerre kihívhatja a háziorvosàt, orvosi ügyeletet és mentőt.
A másik valóban rászoruló meg vár miatta és a hasonszőrűek miatt.
A mentőhívások eleve 40%-a indokolatlan.
Persze amikor meg nem ér ki a 20 éves köhögős, pánikbeteg, stb. miatt egy tényleg súlyos beteghez az már főcím.
Azt nem vizsgálták egyszer sem, hogy az adott időben miért nem volt mentő és éppen mennyi indokolatlan hívásnál vesztegeltek.
A luxus és pazarlás jellemzi a magyar eü.-t.
A rendrakás sokaknak nem érdeke. A húszéves köhögős pánikbetegeknek, a gazdagoknak mert kilóra megveszik a sanyarú eü.-t. Bizony-bizony miattuk tartunk itt!!!
Akik a leghangisabba ordibálnak, hogy de rossz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.26 12:56

@nemhiszem: Annyi pénzből luxust kap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html