Egy kiszivárogtatott dokumentumból kiderül, hogy az európai fél mit hagyna ki az Egyesült Államok és az Európai Unió készülőfélben lévő szabadkereskedelmi egyezményéből - jelentette a BBC. A javaslat az EU legutóbbi ajánlata, amit letett az asztalra a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) tárgyalásokon. Az összes európai országot érintheti az a kiegészítés, amellyel Nagy-Britannia meg akarja védeni nemzeti tb-szolgáltatását (NHS).

A szigetországban az váltott ki nagy vitát, hogy míg a kormány szerint a TTIP tervezetébe sikerült bevetetniük egy olyan passzust, amely megvédi az NHS-t az esetleges privatizációtól, addig a transzatlanti megállapodás ellenzői szerint ez az állítás nem igaz. A BBC idézi a kezébe került anyag ezzel kapcsolatos megfogalmazását.

Vádak

Eszerint az EU tagállamai fenntartják maguknak a jogot arra, hogy tovább működtessék az állami támogatás bármilyen formájában részesülő egészségügyi ellátó rendszereiket, illetve hogy új intézkedéseket foganatosítsanak ezekkel kapcsolatban. Ez a kitétel pontosan ugyanaz, amelyet az unió belevetetett a Kanadával között szabadkereskedelmi egyezményébe (CETA).

A brit kormány kereskedelmi minisztere szerint ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag kivették a TTIP hatálya alól az állami egészségügyi rendszereket. A Unite szakszervezet azonban nem ért ezzel egyet, szerintük nem múlt el minden veszély, amely a nemzeti egészségügyi ellátást fenyegeti, mert az egyezmény végrehajtási utasításai felülírhatják a kritikus passzust.

Pat Rafferty, a Unite egyik vezetője szerint a TTIP mégis vonatkozhat az NHS-re, ami azt jelenti, hogy ha a nemzeti egészségügyi szolgáltatásban részt vevő amerikai befektetők valamelyikét privatizálnák, ám a brit kormány vissza akarná venni az illető szolgáltatót állami tulajdonba, akkor a cég tulajdonosai a TTIP-re hivatkozva megakadályozhatnák ezt. A hevesebb vérmérsékletű politikusok ezt nemes egyszerűséggel úgy interpretálják, hogy a konzervatív kormány el akarja adni az NHS-t az amerikaiaknak.

Kivételek

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a Unite mellé állva azt követeli, hogy London vétózza meg a megállapodást, ha abból nem veszik ki teljesen és egyértelműen az NHS-t. A munkáspárti és zöld ellenzék tagjai szintén beálltak a szakszervezet mögé.

A kormány azzal védekezik, hogy az EU-Kanada megállapodásban foglalt kikötésekhez hasonló elemeket vetethetnek bele az EU-USA szerződésbe is, ami megvédi a nemzeti egészségügyi szervezeteket. Erre egy példát is hoznak. Belgium a Kanadával kötött egyezségben kivételt kért és kapott a taxiengedélyek kiadására flamand, vallon és brüsszeli régiójára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a brit kormány akár külön kivételt kérhet az NHS szabályozására Skócia területére vonatkozóan.