Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre nincs válasz, arra a kérdésre, hogy Szerbiában kötelezővé teszik-e a védőoltást a koronavírus-fertőzés megelőzésére - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ez azt is jelenti, hogy Szerbiában a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé is tehető, ehhez elég lesz az egészségügyi miniszter rendelete. Erről tanúskodik a parlamenti képviselők elé kerülő törvénymódosítás.

A lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény módosítása ugyanis annyi mozgásteret hagy, hogy a védőoltás kötelezővé tételét akkor fogadhatják el, ha arra szükség mutatkozik. A döntés a módosítás szerint az egészségügyi miniszter jogköréhez tartozna, és egy külön rendelkezéssel lehetne neki érvényt szerezni.

Ez azt jelenti, hogy a rendkívüli immunizáció lehet ajánlott vagy kötelező, s ezt az egészségügyi miniszter rendelete dönti el az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban, a szerb Köztársasági Közegészségügyi Intézet ajánlata alapján és a fertőző betegségekkel foglalkozó köztársasági szakmai bizottság egyetértésével.

A törvénymódosításban az is helyet kapott, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik megtagadják a védőoltást. A törvény szerint az, aki megtagadja a védőoltást, 50 és 150 ezer dinár (150-450 ezer forint) közötti pénzbírságot kénytelen fizetni.