Kötéltánc? - Elhalasztja a fontos döntést az ECB

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, illetve a kamatfolyosó alsó és felső határán az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésén. Emellett egyelőre az eszközvásárlási program havi keretét is változatlanul 80 milliárd eurón hagyták, továbbá érvényben maradt a 2017 márciusi záró dátum is. Ez utóbbiról széleskörű egyetértés alakult ki a piacon, hogy már rövid távon is tarthatatlan, a nagy bejelentés azonban úgy tűnik, decemberre marad - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. október 20. csütörtök, 14:19
Fotó: Admiral Markets

A piaci szereplők konszenzusának megfelelően az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó kamatszinteken. Az alapkamat továbbra is 0 százalékon, az egynapos hitelkamat 0,25 százalékon, a betéti kamat pedig -0,4 százalékon maradt. A jegybanki közlemény gyakorlatilag semmit nem változott a szeptemberihez képest: változatlanul tartalmazza azt a mondatot, miszerint a jelenlegi vagy alacsonyabb kamatszintek hosszabb ideig fennmaradhatnak.

A portál beszámolója szerint kamatok mellett a jegybanki döntéshozók egyelőre az eszközvásárlási program feltételrendszerén sem változtattak. A közlemény szerint a program keretében változatlanul havi 80 milliárd euró értékben vásárol állampapírokat és vállalati kötvényeket az ECB, amit legalább 2017 márciusáig fenntart, de - az inflációs cél elérésével összhangban - szükség esetén kitolhatja ezt az időtávot

Bár az eszközvásárlási program paramétereinek (végső dátum, szabályrendszer) változatlanul hagyása nem okozott különösebb meglepetést, a piac gyakorlatilag egységesen azon az állásponton van, hogy a nagyon közeli jövőben szükség lesz a változtatásra, különben nagyon hamar problémákkal szembesülhet az Európai Központi Bank (ECB), lévén hogy bizonyos országok esetében gyakorlatilag elfogynak a megvásárolható értékapapírok.

HOZZÁSZÓLÁSOK