Kötvényvásárlásra köteleznék a német gazdagokat

Állampapír-vásárlásra kellene kötelezni a gazdagokat az államadósság csökkentése érdekében - javasolja egy német kutatóintézet.
MTI, 2012. július 11. szerda, 20:01
Fotó: Napi.hu

A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerdán bemutatott tanulmánya szerint egyedül Németországban 230 milliárd euró forrást lehetne teremteni az adósságcsökkentésre, ha a 250 ezer eurónál - házaspárok esetében 500 ezer eurónál - nagyobb vagyonnal rendelkező állampolgárokat arra köteleznék, hogy vásároljanak állampapírokat a vagyon határértéket meghaladó része - vagyis a 250, illetve 500 ezer euró feletti rész - 10 százalékának megfelelő értékben.

A Magyarországon a második világháború utáni időszakban békekölcsön néven alkalmazott megoldásra emlékeztető módszer a DIW számításai szerint a lakosság leggazdagabb 8 százalékát vonná be az adósságcsökkentésbe, és jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy Németország 2 ezer milliárd eurót meghaladó - a hazai össztermék (GDP) mintegy 82,5 százalékát kitevő - államadóssága közelebb kerüljön a 60 százalékos uniós határértékhez.

Az intézet szerint a módszert eredményesen lehetne alkalmazni az euróövezet válságállamaiban is, hiszen a "statisztikák azt mutatják, hogy Görögországban, Spanyolországban, vagy éppen Olaszországban is jelentős magánvagyonok halmozódtak fel, amelyek együttvéve jóval meghaladják az államadósságot". A dél-európai válságállamokban erősen koncentrálódott magánvagyonok bevonása az adósságcsökkentésbe egyebek mellett azért is hasznos volna, mert javíthatná az elsősorban a kevésbé jómódú rétegeket érintő takarékossági intézkedések, megszorítások társadalmi elfogadottságát - írták a DIW szakértői az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az intézet felvetése vegyes fogadtatásra talált német szakértői körökben. Volt, aki veszélyes és naiv ötletnek nevezte a kötelező állampapír-vásárlás koncepcióját, és megjegyezte, hogy inkább az adórendszer átalakításával kellene több pénzt elvonni a gazdagoktól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.07.12 10:14

Régebben azt mondták hogy a vasfüggöny után ott a szabad világ!
Hát .....????Köteleznék ...hmmmmm,szabadon köteleznék!Értem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.11 22:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html