Követendő példát ad az Orbán-kormány az USA-nak

A magyar chipsadót tekinti követendő mintának az amerikai Massachusetts állam több politikusa az elhízás elleni harcban. Az új adófajta bevezetése ugrás volt a sötétbe – ismerte el az illetékes magyar államtitkár.
Napi.hu, 2013. december 28. szombat, 18:45
Fotó: Napi.hu

Ha Magyarország meg tudta adóztatni az egészségtelen élelmiszereket, miért ne tehetné meg ugyanezt Massachusetts állam is? - teszi fel a szónoki kérdést a Boston Globe. A magyarok hosszú idő óta az egészségtelen étkezési szokásokat követő emberek mintáinak számítanak Európában. A felnőttek között 28,5 százalék az elhízottak aránya, ami az egyik legmagasabb mutató az öreg kontinensen.

A jelenlegi kormány megelégelte a járványosnak tekinthető elhízást, és cselekedett. Két éve átlagosan a termékek árának 20 százalékát elérő különadót vezettek be a cukortartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, illetve nagy só- és cukortartalmú chipsekre. Az idei év első felében 42 millió forint folyt be ebből a közteherből, amelynek egy részét az egészségügy kapta meg.

Annyira kellemetlen volt!

Olyan rossz volt a helyzet, hogy ki kellett valamit találnunk ellene - idézte Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt a tudósítás. Őszintén szólva, az adó bevezetésével a sötétbe ugrottunk. Nem tudtuk, hogy képesek leszünk-e egyszerre bevételt elérni és befolyásolni az emberek étkezési szokásait - mondta az államtitkár. Emellett aggasztotta a döntéshozókat, hogy kárt okozhatnak az érintett termékeket előállító vállalkozásoknak.

Úgy véltük, hogy a munkavállalókat már így is kár érte, hiszen az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi károsodásuk miatt szükségtelenül kimaradnak a munkából. Szócska szerint kellemes meglepetést okozott neki a chipseladások visszaesése, igaz, egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy emögött a recesszió volt-e vagy az új adó hatása. Ugyanakkor az adó rákényszerítette a háztartásokat fogyasztásuk újragondolására. Ami a cégeket illeti, a Red Bull energiaital-gyártó magyarországi tevékenységének visszafogása mellett döntött, míg más érintett gyártók mérsékelték egyes termékeik sótartalmát.

A kislány megmondta

Sokan voltak, akik elgondolkodtak azon, hogy ha valamit chipsadóval sújt a kormány, akkor azt nem véletlenül teszi, hanem azért, mert az a termék árthat az egészségének. Az államtitkár elmesélt egy aranyos sztorit is. Egy szupermarketben nemrégiben saját fülével halotta, amint egy kislány azt mondta az anyjának: Mami, ne vedd meg ezt az csokit! Egészségügyi adó van benne!

A közegészségügyi szakértők egyre jobban érdeklődnek a magyar kormányéhoz hasonló megközelítések iránt. A British Medical Journal egyik cikke szerint 20 százalékos chipsadó kivetésével jelentősen vissza lehetne szorítani az elhízást Angliában.

Massachusettsben eddig sikertelenek voltak az ezzel kapcsolatos próbálkozások. Az állam kormányzójával az élen több politikus próbálta megszüntetni az édességek és a cukros üdítők adómentességét. Az egyik ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot a Boston Foundation kutatóintézet tanulmányával támasztották alá, amely szerint az államban évente 1,8 milliárd dollár egészségügyi kiadást okoznak az elhízásra visszavezethető betegségek.

Az ügy nem került le a napirendről. A Boston Globe szerint az adókedvezmény eltörlésének hívei a magyar példával is érvelhetnek a vitában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2013.12.30 21:37

Nem tudtuk, hogy képesek leszünk-e egyszerre bevételt elérni és befolyásolni az emberek étkezési szokásait - mondta az államtitkár.

szerintem sikerült..
a lerohasztott bérekkel, az iszonyatos élelmiszer-árrobanással, az új MTRV-könyv dolgozókat kizsigerelő alapállásával a stresszt rendesen megnövelték, már ott is van, ahol eddig nem ismerték (közszféra)
a szegénység sosem látott (esetleg horthy alatt)növekedésével (KSH) mára kevesebben jutnak normális ételhez, mint korábban
ez a szócska is rendesen meghülyült

(ráadásul ennek a chips-adónak köze sincs valójában az egészséghez, pusztán bevételt akartak..innen is, hogy több elvigadni való suska legyen, vagy az EÜ-dolgozóknak csurgassanak valamit, mielőtt az utolsó is elmegy)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.12.30 21:27

@jobbajobb: hogyne
lassan a beteg műti az orvost, persze csak önmaga után
lerohadt, az egész lerohadt a fidesz alatt, pedig amúgy sem volt jól..
nem állít itt senki semmit, amúgy sem nyilatkozhatnak, tiltva vagyon..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.12.30 21:25

@jegger:

annyian lesznek ettől soványabb, egészségesebb polgárok, mint amennyien leszoknak(leszoktak most a dohányzásról (lásd: dagad a feketepiac..is)
hát persze
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.12.30 12:08

@jobbajobb: ez hülyeség volt, legközelebb olvasd el, ne égesd magad te is!!!!!! mármint még jobban....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.12.30 12:07

@jobbajobb: szektás kommancs, hol van a 4000-4500 milliárd Ft-nyi nyugdíjvagyon??? azzal egy lépésben le lehet vinni.... már ha megvan, és a szektás csürhe nem növelte idő közben ennyivel az adósságot...

de nincsenek illúzióim, a szektások rádobtak még 20 milliárd dollárt az adósságra, az már a 100%-os közelíti....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html