Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt hétfő délelőtt a másodlagos piacon azt követően, hogy csúcsra szöktek a hozamok - közölték kereskedők a Dow Jones üzleti hírügynökséggel hétfőn. A vásárlásokat most kezdték el, az 5 év lejáratú papírokat viszik - mondta egy kereskedő.

Az ECB azután kezdett el kötvényeket vásárolni hétfőn, hogy eurótörténeti csúcsra szökött a 10 év lejáratú olasz állampapírok, a német Bundokhoz mért felára. A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) hozama a pénteki záróhoz képest 28 bázisponttal 6,62 százalékra szökött hétfő reggel. Az intervenció után 6,57 százalékos hozamszint mellett kereskedtek a papírral. A hasonló spanyol papírok hozama 5,65 százalék volt, 10 bázisponttal több mint pénteken.

Az ECB augusztus elején jelentette be, hogy újjáéleszti másodlagos kötvénypiaci programját (SMP). Az ECB nem közöl arra vonatkozó információ, hogy pontosan milyen állampapírokat vásárol, csupán hetente egyszer, hétfő délután, az előző héten lezárt tranzakciók értékéről tájékoztat.

A frankfurti székhelyű szervezet hivatalosan azért folytat kötvénypiaci intervenciót, hogy fenntartsa monetáris politikája átvitelének hatékonyságát.