Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint az akciót péntekre virradóra hajtották végre harci repülők, drónok, helikopterek és szárazföldi csapatok összehangolt műveletében.

A dzsihadista csoport vezetője, Hamadun Kúffa is vélhetően a halottak között van - közölte Florence Parly francia védelmi miniszter a Twitter mikroblogon. "A végrehajtott művelet súlyos csapás a kifejezetten brutális terrorista szervezetre, amely számtalanszor vett célba civileket és a mali állam fennhatóságának jelképeit" - tette hozzá.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben Barkhane hadműveletének keretében, amely 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban, ahol Franciaország mintegy 1600 fős kontingenst állomásoztat, az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá. Párizs válaszul 2013-ban elindította a Barkhane elődjének számító Serval fedőnevű hadműveletet, és visszaszorította a szélsőségeseket, akik azonban az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen.