Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett elektronikus, azaz mobilszolgáltatóktól, különböző nyilvántartásokból és a nyugdíjalapból vett adatokból készített kimutatást Dmitro Dubilet kabinetminiszter ismertette kijevi sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a lakosságfogyásnak három fő oka van: a megszállt területek, a kivándorlás, valamint az élve születések alacsony száma az elhalálozásokhoz képest.

Az elmúlt tíz évben mintegy 3,8 millióan hagyták el végleg Ukrajnát megélhetési vagy más okból. Dubilet rámutatott még arra a problémára is, hogy Ukrajnában csaknem 3 millióval több nő él mint férfi.

Hivatalos népszámlálást a lakosok személyes megkeresésével Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak - hívta fel a figyelmet az Ukrajinszka Pravda hírportál. Azóta folyamatosan többször terveztek ilyenfajta felmérést rendezni, de elhalasztották. Az új ukrán vezetés is bejelentette tavaly, hogy a 2020 végén hivatalos népszámlását rendez, de a múlt decemberben végrehajtott pár próba népszámlálás után lefújta. Ezek tapasztalata ugyanis azt mutatta, hogy túl költséges lenne, az emberek pedig nem szívesen nyitnak ajtót a népszámláló biztosoknak.

A 2001-es népszámláláskor Ukrajna lakossága 48,5 millió fő volt, a kilencvenes évek elején pedig csaknem 52 millió - írta az MTI.