Közel a recesszióhoz

A vásárlókedv további csökkenése miatt a negyedik negyedéves gazdasági növekedés 1 százalékra lassulhat az Egyesült Államokban.
NAPI Online, 2007. december 11. kedd, 15:00
Fotó:

Úgy tűnik, az ünnepi láz ezúttal nem veszi le a lábáról a tengerentúl lakosságát, hiszen egy ma publikált elemzés szerint a vásárlókedv további csökkenése erősen visszaveti majd a gazdasági növekedést az Egyesült Államokban a negyedik negyedév során.

A Bloomberg felmérése szerint ugyanis a novemberi 1,5 százalékos növekedési becslést lefelé módosították a gazdasági szakemberek, akik egyúttal a következő év első negyedévére vonatkozóan is a korábbiaknál alacsonyabb, mindössze 1,5 százalékos expanzióra számítanak. A becslések szerint ugyanis felhasználási oldalról a gazdaság több mint kétharmadát adó lakossági költés jövőre az elmúlt 17 év legalacsonyabb, mindössze 1,7 százalékos növekedési ütemét mutatja majd az emelkedő üzemanyagárak és a csökkenő értékű otthonok miatt szorosabbra fogott háztartási költségvetések miatt.

A vásárlóerő nagymértékű csökkenése a harmadik negyedévben tapasztalt 4,9 százalékos gazdasági növekedést rendkívüli módon megtépázza majd az év utolsó három hónapjában, és egyes vélemények szerint recesszió közeli állapotot is előidézhet. A jövő évre vonatkozóan a lakossági költés várható növekedését 2,1 százalékban határozták meg a szakértők, amely a legalacsonyabb az 1991-es, recesszióban mért 0,2 százalékos növekedés óta.

Az elemzők azt várják a Fedtől, hogy mai ülésén 25 bázisponttal 4,25 százalékosra csökkenti az irányadó kamatot, és a jövő év első két hónapjában további kamatvágást eszközöljön annak érdekében, hogy megóvja a gazdaságot a recessziótól. A gazdaság jövő évi növekedését a közgazdászok 2,3 százalékban maximalizálták, ami alig haladja meg az idei 2,2 százalékos várható expanziót.

Az alacsony növekedés azonban kedvezhet az inflációnak, amely a várakozások szerint jóval alacsonyabb lesz az idei 3,8 százalékos fogyasztói áremelkedésnél, ami egyúttal a legmagasabb 1990 óta. A becslések 2,3 százalékos inflációt várnak 2008-ra.

HOZZÁSZÓLÁSOK