Közel a robbanás Ukrajnában

Piaci elemzők úgy látják, hogy az ukrán válság közel került ahhoz a ponthoz, amikor egyetlen szikra berobbanthatja a feszültséget, utat nyitva a káosz és az erőszak előtt az ország keleti részén.
Napi.hu, 2014. április 28. hétfő, 16:28
Fotó: Reuters

Ukrajnában és körülötte folyamatosan nő a feszültség, s immár azzal a kockázattal kell számolniuk a piaci szereplőknek, hogy bármikor nyílt konfliktussá mélyülhet válság miatt a Nyugat és Oroszország között kialakult ellentét - írja elemzésében a CNBC. Barack Obama amerikai elnök azt ajánlotta, hogy az USA és az EU közösen dolgozzanak ki a korábbiaknál keményebb szankciókat Oroszország ellen.

Eközben a Reuters jelentette, hogy az oroszbarát fegyveresek elengedték egyik európai túszukat. A csoport EBESZ-megfigyelőket fogott el a napokban. A RIA Novosztyi idézte túszejtők vezetőjét - aki a magát Szlavjanszk város népi polgármesterének nevezi -, aki azt mondta: a többi európai foglyot csak akkor engedik el, ha az ukrán hatóságok - az ő szóhasználatában a kijevi junta - elengedik társaikat. Elsősorban a helyettesére tartana igényt, akit a donyecki repülőtéren tartóztattak le, amikor hazaérkezett Moszkvából, ahogy a tévéműsorban lépett fel.

Eközben a kórházban megműtötték a harkovi polgármestert, aki hátba lőttek. A szeparatisták Donyeckben elfoglaltak egy tévéállomást, majd arra kényszerítették, hogy áttérjen az orosz televízió adásának sugárzására.

Piaci nyomás

A növekvő geopolitikai feszültség nyomán az ázsiai értékpapírpiacok többsége veszített értékéből pénteki záróárához képest. Európában ugyan felvásárlási hírek tartották izgalomban a befektetőket, ám a bizakodó hangulatot erősen hűtötték az Ukrajnából érkező hírek. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint a válság közeledik ahhoz a ponthoz, amikor elszabadul az erőszak.

Oroszország bökdösi a nyugatot, hogy kiderítse meddig mehet el Kelet-Ukrajnával kapcsolatban. Moszkva viselkedése egyre jobban hasonlít ahhoz, ahogy a Krímben haladt előre a félsziget elszakítása felé - mondja Toby Lawson, a Newedge pénzügyi szolgáltató cég igazgatója. A piaci szereplőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a bármikor elérhetjük az események robbanáspontját.

A Krím márciusi bekebelezését eladási hullám követte a pénzpiacokon, az ukrán és az orosz valuta sokat gyengült a dollárral szemben, ám a kedélyek azóta megnyugodtak, miután a megfigyelők többsége a feszültség enyhülését jósolta. Az elmúlt hetek azonban ennek éppen ellenkezőjét hozták: az oroszbarát fegyveresek egy sor városban középületeket szálltak meg, amire a kijevi vezetés katonai akcióval válaszolt. A vezető orosz tőzsdeindex, a 14 százalékot, a rubel 9,5 százalékot veszített értékéből az egy évvel ezelőttihez képest, a hrivnya ezalatt 38 százalékkal gyengült dollárral szemben.

Lépésről lépésre

Az Ukrajna körül kialakult kelet-nyugati ellentét lépésről lépésre eszkalálódik - mondja Nicholas Spiro, a nevét viselő befektetési cég igazgatója. A válság drámai módon rosszabbra fordult, miután napról napra egyre bonyolultabb frontok szabdalják keresztbe-kasul a szemben álló felek harcát, és részben ebből fakadóan egyre átláthatatlanabb a helyzet. Ő is úgy látja, hogy Oroszország a Krímben bevált módszereit ismétli, csak sokkal alattomosabban és fenyegetőbben. A régi régiós sérelmek, a gazdasági bajok, a burjánzó korrupció és bűnözés mind-mind a válságot táplálják, és egyre mélyebbre viszik a konfliktus mocsarába a feleket.

Az EU és az USA egyszerűen nincs tisztában azzal, mi történik Kelet-Ukrajnában, ami enyhén szólva megnehezíti, hogy enyhítsék a feszültséget. További szankciókat terveznek (a beutazási vízum megtagadását, a külföldi számlák zárolását) orosz állami tisztviselők ellen, ám ez aligha tarthatja vissza Moszkvát attól, hogy tovább növelje a ellentéteket - véli Lawson. Az orosz vezetés felbátorítva érzi magát arra, hogy beavatkozzon a határaival szomszédos kelet-ukrán területeken kialakult konfliktusba - ért egyet Spiro. Az uniós országokban, különösen Németországban nincs meg az elszántság arra, hogy erőteljes gazdasági és energiaipari szankciókat vezessenek be Oroszország ellen - és ezt nagyon jól látják Moszkvában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kutyauto, 2014.04.29 08:07

@Haynau: Mi...? Miért "Ti" kik vagytok? Amerikai kizsákmányolók? Amúgy ne álmodozz, az orosz függőséget csökkenteni lehet, de megszüntetni aligha. Pláne nem olcsó áron. Amerika pl. szívesen hozná tankhajón a sűrített palagázt, de nehogy azt hidd ám, hogy baráti jóságból! Bogot fogtak vele, a bőséggel lenyomták az otthoni árakat, miközben az önköltsége 2x, 3x nagyobb mint a hagyományosnak, valamint súlyos környezeti kockázatok vannak benne. Velünk nyilván kifizettetnék azt az árat, amin már valami hasznot is hozna nekik. Európa pont abban a helyzetben vergődik, amiben Németország a világháborúk előtt. Miután kimaradt a gyarmatosításból, hátrányba került azokkal az országokkal szemben, akik a fél világ erőforrásaira rátették a kezüket. Ezt próbálták a németek megfordítani a háborúval, "életteret" szerezni a maguk számára.

Talán csak a Széles féle energiacsap segítene, de abban valamiért nem hiszek. (Taln a sok Öveges professzor hatására? :-) )
Valóban nagy hiba, hogy a függőség csökkentése érdekében sem tett semmit a magyar politika. Bős-Nagymarost lebontottuk pár "zöld" nyavalygása miatt, a gázgyárakat, szénbányákat bezártuk, a geotermiával és a biomasszával meg a kutya sem foglalkozik. Másunk nincs, slussz-passz. Egyszerűbb és olcsóbb venni egy atomerőművet a Putyintól full hitelbe, az áramot olcsón adni, a valódi árát meg beszedni a birkáktól áfaemeléssel. Rövidlátó, kurafi politika, ugyanakkor a népnek láthatóan ez kell... hiszen szavaz rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2014.04.29 07:49

@Abbe: Hát igen, nem is szolgálni kellene idegen urakat, hanem ügyesen lavírozni közöttük, egyiket használva a másik ellen. Ez egész jól ment pl. Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek, sikeres is volt akkor Erdély.
Sajna az elmúlt időkben nekünk csak bérenc vezetők jutottak, akiket vagy egyik vagy másik oldal tartott ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.28 23:55

@kutyauto: Ti 100%-ban fuggtok es 100%-ban nyaliztok. Szinte senki sem fugg toluk annyira. Hogy nem lehetett ezt a fuggoseget az elmult 24 evben csokkenteni?? Ja nem is volt szandek erre. Volt toretlen bizalom a regi nagy onzetlen testver irant. Igazi naiv nep.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.04.28 22:25

@kutyauto: "Hogy hozzunk mi, az EU szankciókat, amikor az oroszok pillanatok alatt visszadobhatnak minket az időben vagy 40-50 évvel, egy egyszerű mozdulattal..."

Írva vagyon miszerint:
"Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti.." Máté 6:24
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2014.04.28 21:26

Obama is szereti más répájával verni a csalánt... Hogy hozzunk mi, az EU szankciókat, amikor az oroszok pillanatok alatt visszadobhatnak minket az időben vagy 40-50 évvel, egy egyszerű mozdulattal...? Teljes mértékben függünk az orosz energiától!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html