Közel a válság vége az eurózónában

A eurózóna feldolgozó- és szolgáltatóipari összevont beszerzési menedzser indexe 15 hónap után átlépte vízválasztó 50 pontos értéket.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 3. csütörtök, 11:09

Az eurózóna szolgáltató szektorának beszerzési menedzser indexe (PMI) gyakorlatilag elérte a növekedés határát jelző 50 pontos értéket: augusztusban 49,9 pontra emelkedett az egy hónappal korábbi 45,7-ről. Az előzetes becslések 49,5 pontos értéket vártak - közölte a Markit Economics.

Az index értéke már 15 hónapja a recessziót jelző, 50 pont alatti régióban van, ami messze a leghosszabb visszaesési periódus az index adatfelvételének 1998-as kezdete óta. A feldolgozóipari és szolgáltatói szektorok összevont Markit Composite Output indexe 50,4 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 47-ről. Az érték némileg magasabb az augusztus 21-én közölt 50 pontos előzetes becslésnél.

Az elmúlt 15 hónap során az 50 pont alatti, recessziót jelző tartományban mozgott a mutató, az augusztusi emelkedéssel az felmérések kezdete óta leghosszabb visszaesési periódus ért véget a régióban.

A kompozit PMI értéke azt jelzi, hogy az eurózóna a harmadik negyedévben kilábalhat a recesszióból - mondta Rob Dobson a Markit vezető elemzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK