Közel az összeomlás: ostrom alatt a bankok, leállították az exportot

Közel egy milliárd dollárt vettek ki a belarusz bankokból a betétesek, eközben az államadósság 31 milliárd dollárra emelkedett, és a kormány gyakorlatilag átfogó kiviteli tilalmat rendelt el a turistaforgalomban.
Barabás T. János, 2011. június 16. csütörtök, 12:45
Fotó: Napi.hu

A belarusz betétesek valutaszámláikról az elmúlt három hónapban 963,4 millió dollárt vettek - jelentette a minszki jegybank. A tendencia ráadásul erősödik: míg márciusban 40,4 millió, áprilisban 458,9 millió, májusban 464,1 millió dollárt vontak ki. Ezzel június 1-re a lakossági valutabetétek összege 3,73 milliárd dollárra apadt. Az év első öt hónapjában a belarusz rubelben tartott betétek összege 7,2 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi azonos időszakénál, a csökkenés egyedül májusban 9,5 százalékos volt.

Ugyancsak a jegybank jelentette be, hogy az első negyedévben a teljes belarusz küladósság 3,22 milliárd dollárral emelkedett, és 31,71 milliárd dollárt ért el.

A minisztertanács annak érdekében, hogy a belföldi ellátás hiányát csökkentse, szigorú korlátozásokat vezett be a hazai termékek külföldre vitelében - ez csak a Belarusszal vámunióban levő Oroszországra és Kazahsztánra nem vonatkozik. A rendelet értelmében tilos a belarusz cement, hűtőgépek és gázfőzők kivitele, de a rendelkezés elsősorban a külföldre utazó magánszemélyeket érinti. Az országból kiutazók csak 2 kilogramm húst, cukrot, lisztet és sajtot, 1 kiló vajat, 2 doboz cigarettát (eltűnt az üzletekből), 5 doboz konzervet vihetnek magukkal ingyen, az e fölötti mennyiségért a bolti ár kétszeresét kell fizessék kiviteli vám címén. Az ebből származó bevétel a központi költségvetésbe folyik be - írta a minszki Telegraf. Ugyancsak kiviteli benzinvámot vetnek ki mindenkire, aki autón hagyja el az országot. A BelaPAN hírügynökség szerint az állami támogatás miatt a szomszéd országokénál alacsonyabb árak kiegyenlítése és a benzinhiány csökkentése érdekében az üzemanyagoknál is megfizettetik a hazai és a külföldi árak közti különbséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.06.16 14:27

"A rendelet értelmében tilos a belarusz cement, hűtőgépek és gázfőzők kivitele,"-Akkor e termékek nélkül tengetem tovább az életem.Ekkora kib@szást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html