A témáról a Hszinpej Zsipao című pekingi napilap ír, Csu Li-csiát, a központi kormányzati akadémia professzorát idézve, aki úgy fogalmazott: akár 1,2 millió ilyen hivatalnok is lehet ma Kínában. Olyanokról van szó, akik még az országban tartózkodnak, jövőbeli terveiket ugyanakkor az mutatja, hogy családjukat, gyerekeiket, sok esetben pedig vagyonukat is már külföldre menekítették, a kedvező pillanatra várva, hogy maguk is a határokon kívülre utazhassanak.

A Hszinhua hírügynökség cikkében Vang Csi-san, a Kínai Kommunista Párt (KKP) fegyelmi ellenőrző bizottságának vezetőjének egy múlt hét végi beszédét idézi, melyben a politikus azt mondta, a központi vezetés a nemzeti korrupcióellenes törvény összeállításának felgyorsításán dolgozik. Megjegyezte: azok a közszolgák, akiknek külföldön élnek rokonaik, felügyeletük megerősítésére számíthatnak.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) egy hétfőn közzétett tanulmányában úgy becsüli: a munkaköri visszaélésekkel kapcsolatos korrupciós ügyek számának emelkedése várható, köszönhetően a központ által indított kampánynak. A jelentést készítők a hivatalnokok átfogóbb ellenőrzését, emellett a jogi rendszer működésének javítását és a szabályok betartatásának szigorítását sürgetik.