Közel tizedével eshet a laptopok ára

Mérsékelt árakat várnak a szakértők jövőre az USA-ban.
NAPI Online, 2008. november 11. kedd, 12:18
Fotó:

Nem kell nagyon erőlködni, hogy találjunk valami jót is a jövő évben - vélik amerikai szakértők -, elég az árakra nézni: az infláció minden bizonnyal csökkenni fog. Az elemzők többsége 3 százalék alatti inflációt jósol az USA-ban 2009-re, amit részben arra alapoznak, hogy a harmadik negyedévben vélhetően 1991 óta először csökkentek a vásárlói kiadások.

Fékezi az áremelkedések ütemét az olaj árának csökkenése: a Goldman Sachs arra számít, hogy bár a jelenlegi alacsony szint nem marad meg, ugyanakkor csak 107 dollár/hordóig kúszik vissza a fekete arany ára. Ebből következően a benzinért átlag gallononként 3,56 dollárt kell majd fizetni, ami magas, de mégis alacsonyabb a katasztrofálisnak tekintett 4 dollárnál. Ugyanakkor a közel-keleti helyzet romlása az égbe lökheti az olajárat.

Az élelmiszerek drágulása viszont lényegében nem áll meg: az idei 6 százalék után jövőre 4-5 százalékot várnak az elemzők. Az ok: a világpiaci kereslet ugyan csökken, de alacsonyak a készletek.

A fogyasztási cikkekkel kapcsolatban pozitív előjel, hogy a nehéz értékesítési feltéteknek köszönhetően az elmúlt hónapokban az amerikaiak 70 százaléka tudott jobb árajánlatokat elérni vásárlásaikor - derül ki az America Research Group piackutató cég adataiból. Ez 14 százalékponttal magasabb a tavalyinál. A laptopok átlagára például várhatóan 9 százalékkal, 727 dollárra csökken 2009-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK