Közelebb került Európához Ukrajna

Első olvasatban megszavazta csütörtökön az ukrán parlament azt az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, amellyel bekerül Ukrajna alaptörvényébe az ország törekvése az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésére - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. november 22. csütörtök, 22:11
Fotó: Shutterstock

A törvényjavaslat - amelyet Petro Porosenko elnök terjesztett elő - 311 támogató szavazatot kapott a 450 fős törvényhozásban  - írja az MTI.

Porosenko a plenáris ülésen felszólalva hangsúlyozta, hogy Oroszország mint agresszor nem akadályozhatja meg Ukrajnának sem az Európai Unióhoz, sem a NATO-hoz való csatlakozását. "Azzal, hogy alkotmányunkban rögzítjük euroatlanti törekvésünket, világos üzenetet küldünk Moszkvának: elválunk egymástól véglegesen és visszavonhatatlanul" - fogalmazott Porosenko. Leszögezte, hogy Ukrajnának mint országnak szuverén joga megválasztania a maga útját. "Mi erre engedélyt senkitől nem kérünk" - tette hozzá.

A parlament azután szavazott a törvényjavaslatról, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy elvégezte annak előzetes normakontrolját, és jóváhagyta az alaptörvény ez irányú módosítását. Az államfő által két és fél hónapja beterjesztett alkotmánymódosító javaslatot a parlament szeptember 20-án küldte el előzetes vizsgálatra a taláros testületnek. Az alkotmánybírósági határozat után Porosenko kérte a parlamentet, hogy sürgősséggel tűzze napirendre az előterjesztést.

Elemzők szerint a jelenlegi vezetés az alkotmánymódosítással akarja kizárni annak lehetőségét, hogy a jövőben egy új kurzus ismét letéríthesse Ukrajnát az euroatlanti integrációs irányról, miként azt Viktor Janukovics korábbi oroszbarát elnök és kormánya tette hivatali idejében. Ukrajnában március végén lesz a következő elnökválasztás első fordulója, jövő ősszel pedig parlamenti választásokat rendeznek.

Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint a javaslat értelmében az alkotmány preambulumába bekerül egy olyan kiegészítés, amely rögzíti az ukrán nép európai identitását, valamint az ország európai és euroatlanti irányának visszafordíthatatlanságát.

Módosul az államfő, a kormány és a parlament feladataira vonatkozó három cikkely, kiegészülve a NATO- és EU-tagság megszerzésére irányuló stratégiai célkitűzés elérésével járó kötelezettségekkel.

Az átmeneti intézkedések közül törölni javasolja az előterjesztés azt a pontot, amely szerint az Ukrajna területén lévő katonai támaszpontokon külföldi katonai erők csak olyan nemzetközi megállapodásban foglalt bérleti szerződés alapján tartózkodhatnak ideiglenesen, amelyet a parlament ratifikált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.22 23:33

Rázzák az öklüket, csörtetik a kardjukat az egerek... amíg a macska meg nem érkezik... az EU se gázt, se pénzt, se élelmet nem tud adni nekik, mint kiderült, Porosenko támogatottsága a nullához konvergál, de azért még mond egy nagyot, mielőtt elsöpri az éhező, fűtés nélkül maradt nép...

Welcome to the EU, Ukraina, welcome to the West!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.11.22 23:07

https://index.hu/kulfold/2018/11/22/ismet_megjelentek_a_magyarellenes_plakatok_karpataljan/

Oh, no, a náci ukránok kozelebb kerültek a liberálfasiszta EU vezetéshez>
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html