Ma fogadja az első szállítmányt a lengyelországi Swinoujsciéban mintegy 170 milliárd forintnyi beruházásból épült cseppfolyósított földgáz terminál, ami az egyik legfontosabb eleme az orosz gázszállításoktól való függés csökkentésének. Bár a különböző gázvezetékek közti kapcsolatok megteremtésével, a reverz gázszállításokkal kevesebb gázt kénytelen vásárolni Varsó a Gazpromtól, és olcsóbban kapja például a németektől a földgázt, ez nem változtat azon a tényen, hogy az is orosz gáz, vagyis a beszerzés diverzifikálása csupán üzleti szempontból valósul meg.

A cseppfolyósított gáz azonban már a valódi függetlenedés irányába hat, a terminál évi 5 milliárd köbméteres befogadó képességével a lengyel szükséglet mintegy negyedét képes fedezni - és tervezik 50 százalékkal való megnagyobbítását. A gázt és a szállítást a világ vezető lng-termelője és legnagyobb lng-szállító flottájának tulajdonosa, a Qatargas biztosítja. A beérkező gáz azonban csak jövőre kerül be a lengyel ellátó rendszerbe, amikor az egész terminált használatba adják.

A hazai igények kielégítése és az orosz szállításoktól való függés csökkenése mellett a lengyelek arra számítanak, hogy a kikötőnek köszönhetően több beleszólásuk lesz a térség energiabiztonságának ügyeibe. Lehetséges, hogy például az lng-kikötőből való import lehetőségének köszönhetően az ukránok alacsonyabb földgáz-árat lesznek képesek kialkudni a Gazpromtól. A terminállal Lengyelország a gáz világpiacának részévé válik, és elképzelhető, hogy a jövő év első felében induló amerikai lng-exportból is részesedni fog, amennyiben emelkednének az európai gázárak.