Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kormány már február 15-ére végleg kifuthat a pénzéből, ami legalább két héttel korábbi időpont, mint amire eddig számítottak a szakemberek - idézte a Washington Post a független Bipartisan Policy Center elemző cég friss jelentését. A szervezet várakozása szerint február közepe és március első napja között jöhet el az a pillanat, amikor már nem lehet tovább halogatni a 16,4 milliárd dolláros kiadási plafon feljebb tolását. A kormány valójában már december 31-én elérte ezt a határt, ám a pénzügyminisztérium "rendkívüli intézkedéseket" vezetett be, azaz kihasználva az átutalással kapcsolatos szabályokat halogatja az állami szállítók kifizetését, hogy időt nyerjen a korlát emelésére, amihez a kongresszus engedélyére van szükség.

A Bipartisan Policy Center számos körülményt figyelembe vett előrejelzése kialakításakor, ám ezek közül kettő olyan akad, amely alaposan megváltoztathatja az eddig feltételezett forgatókönyveket. Az egyik az idei adózási szabályokkal kapcsolatos tavaly év végi bizonytalanság. Az elnök, a kormánypárt és az ellenzék csak az utolsó utáni pillanatban egyezett meg a költségvetési szakadék eltolását lehetővé tevő adószabályokról, ezért az államapparátus nem tudta milyen adókat és adó-visszatérítéseket szedhet be 2013 elején. Ez csökkentheti az kormány rendelkezésére álló forrásokat.

A másik a gazdasági növekedés. Ha ez viszonylag gyors lesz az év első heteiben, az levegőhöz juttathatja a büdzsét, ha lassú, akkor megint csak azzal kell számolni, hogy kevesebb adó folyik be a közös kasszába.

Nincs idő téli álomra

A kutatóintézet számításának lényege, hogy aligha halasztható március 1-je utánra a döntés. A pénzügyminisztérium a rendkívüli intézkedések bejelentésekor jelezte, hogy ezek nagyjából két hónap haladékot hozhatnak, ám a szokottnál is bizonytalanabb helyzet miatt ez az előrejelzés is bizonytalanabb a megszokottnál.

Joe Boehner, a republikánus többségű képviselőház újraválasztott elnöke kijelentette, hogy a 16,4 milliárdos plafon emelésének minden egyes dollárjáért cserébe egy dollár kiadáscsökkentést várnak az Obama-adminisztrációtól. Válaszul a Fehér Ház megjegyezte, hogy a költségvetést elfogadta a kongresszus, ezért minden intézkedéssel, amellyel módosítja azt, gyakorlatilag a saját vállalásait írja felül.

A kormány azt is világossá tette, hogy ha átlépik a limit emelésének határidejét, akkor az USA valószínűleg kénytelen lesz államcsődöt jelenteni, miután a kormányzati adminisztráció nem lesz képes kifizetni a közalkalmazottak bérét és az állam egyéb számláit.