Közelebb van az amerikai államcsőd, mint gondolták

Hamarabb elérheti kiadási korlátját az amerikai kormány, mint azt eddig gondolták - állítja egy független kutatóintézet, ami azt jelentheti, hogy már bő egy hónap múlva csődöt jelenthet az állam.
NAPI, 2013. január 8. kedd, 09:46
Fotó: Napi.hu

Az amerikai kormány már február 15-ére végleg kifuthat a pénzéből, ami legalább két héttel korábbi időpont, mint amire eddig számítottak a szakemberek - idézte a Washington Post a független Bipartisan Policy Center elemző cég friss jelentését. A szervezet várakozása szerint február közepe és március első napja között jöhet el az a pillanat, amikor már nem lehet tovább halogatni a 16,4 milliárd dolláros kiadási plafon feljebb tolását. A kormány valójában már december 31-én elérte ezt a határt, ám a pénzügyminisztérium "rendkívüli intézkedéseket" vezetett be, azaz kihasználva az átutalással kapcsolatos szabályokat halogatja az állami szállítók kifizetését, hogy időt nyerjen a korlát emelésére, amihez a kongresszus engedélyére van szükség.

A Bipartisan Policy Center számos körülményt figyelembe vett előrejelzése kialakításakor, ám ezek közül kettő olyan akad, amely alaposan megváltoztathatja az eddig feltételezett forgatókönyveket. Az egyik az idei adózási szabályokkal kapcsolatos tavaly év végi bizonytalanság. Az elnök, a kormánypárt és az ellenzék csak az utolsó utáni pillanatban egyezett meg a költségvetési szakadék eltolását lehetővé tevő adószabályokról, ezért az államapparátus nem tudta milyen adókat és adó-visszatérítéseket szedhet be 2013 elején. Ez csökkentheti az kormány rendelkezésére álló forrásokat.

A másik a gazdasági növekedés. Ha ez viszonylag gyors lesz az év első heteiben, az levegőhöz juttathatja a büdzsét, ha lassú, akkor megint csak azzal kell számolni, hogy kevesebb adó folyik be a közös kasszába.

Nincs idő téli álomra

A kutatóintézet számításának lényege, hogy aligha halasztható március 1-je utánra a döntés. A pénzügyminisztérium a rendkívüli intézkedések bejelentésekor jelezte, hogy ezek nagyjából két hónap haladékot hozhatnak, ám a szokottnál is bizonytalanabb helyzet miatt ez az előrejelzés is bizonytalanabb a megszokottnál.

Joe Boehner, a republikánus többségű képviselőház újraválasztott elnöke kijelentette, hogy a 16,4 milliárdos plafon emelésének minden egyes dollárjáért cserébe egy dollár kiadáscsökkentést várnak az Obama-adminisztrációtól. Válaszul a Fehér Ház megjegyezte, hogy a költségvetést elfogadta a kongresszus, ezért minden intézkedéssel, amellyel módosítja azt, gyakorlatilag a saját vállalásait írja felül.

A kormány azt is világossá tette, hogy ha átlépik a limit emelésének határidejét, akkor az USA valószínűleg kénytelen lesz államcsődöt jelenteni, miután a kormányzati adminisztráció nem lesz képes kifizetni a közalkalmazottak bérét és az állam egyéb számláit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.01.08 15:23

A kulcskerdes az az,hogy kinek tartozik az allam.
Hazai befektetoknek,vagy esetleg a kulfoldnek?
Mert az usa kormanya elsosorban hazai befektetoknek tartozik,nem kulfoldnek,mint mi.
Emellett oriasi kulso kovetelesallomanyuk is van,osszessegeben az usa negeszeben netto hitelezo,nem pedig ados!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.08 15:07

@Szikra: Ez elég korrekt elemzés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.01.08 14:55

Ne ertsuk felre,az usa nincs csodben,sot europahoz kepest viragzik, 2,4%a novekedes,6% a munkanelkuliseg,(eu - 0,6% gdp,12% munkanelkuliseg).
Csupan arrol van szo, hogy a congressus republican,mig a kormany demokrata,igy nem tudnak megegyezni a koltsegvetest illetoen. De ez sokszor volt mar igy,a vegen ugy is lesz kompromissuum.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Szikra, 2013.01.08 13:05

Nem lesz államcsőd az USA-ban. A globális kifosztásnak 2 fegyvere van, az egyik a kamatoskamatra épülő pénzrendszer ami valójában elvonja az értéket (központi bankostól, multinacionális vállalatostól), a másik pedig az ?old style? haderő ami odacsap ha az első dolog nem tetszik. Elsőben a dollárnak még nincsen alternatívája tekintve, hogy a legnagyobb teljesítményű gazdaság mögött álló ilyen fajta pénzrendszer, a másodikban pedig a bolygón fegyverkezésre költött összérték kb. 50%-át az USA teszi ki, tehát annyit költ fegyverkezésre mint rajta kívül mindenki más.

Tekintve, hogy a dollár fiat valuta így annyit nyomtathatnak amennyit akarnak, az, hogy a politikusok mit kárognak teljesen lényegtelen. Ez a birodalom olyan mint a cápa ha nem úszik elpusztul. Ezért kell a folyamatosan növekvő adósság és kamat mögé pakolni a valós erőforrásokat ú.n. demokratizálással. Amit lehet a haderő nélkül Lsd. magyar rendszerváltás (tehát csak a nyugati pénz és gazdasági rendszer adaptálásával) vagy a haderő támogatásával lsd. Irak, aztán miután ledózerolták a fegyveres ellenállást jöhet a demokráciának beállított bábszínház a nyugati pénzügyi és gazdasági rendszer adaptálásával a multinacionális vállalatok pedig vígan vállalják az általuk gyártott fegyverekkel legyalult ország újjáépítését.

B tervként pedig a háború még mindig bejött (lsd. II. VH és az USA kilábalása a válságból) szóval előbb lesz III. VH. mint hogy az USA csődbemenjen, legalábbis amíg ekkora gazdasági és katonai potenciál van mögötte, ez pár évtized alatt ?elkophat? ugyan de amíg nincs másik ba***os kutya addig ez ígymarad, főleg ha a rendszer alapja(kamatoskamatra épülő pénzrendszer) nem változik, mert akkor csak a dolgok látható része fog változni (USA v. Kína v. Orosz o. , Ázsiai unió? nemtökmind1) minden más pedig nem. A nullák meg addig is elférnek az államadósságot nyilvántartó számítógépek merevlemezein.


@ tarTosPista, a pártok, oldalak, irányzatok mind csak megosztást szolgának. Mégis hogy volt lehetséges egy vasfüggöny mögötti Magyarországnak ?hidegháborús ellenségként? dollárhitelt felvenni nyugatról? Az épülő világkormányban 2 igazi oldal van: kifosztók és kifosztottak a többi csak parasztvakítás.

@ darthwader, nincs semmiféle anomália, folyamatos hitelnövekedés lesz. Az, hogy technikailag mit trükköznek amíg a képviselők nem hagyják jóvá a további dollárnyomtatást teljesen lényegtelen, de hogy lesz dollárnyomtatás az fix. A csődhelyzetes baromsággal meg lehet indokolni a tőzsdei mozgásokat vagy inkább mozgatásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.08 12:03

Majd nyomják a dollárt ,mint az állat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html