A kínai jegybank rövid időn belül jelentős monetáris enyhítési lépéseket jelenthet be - állítják a brit Barclays bank elemzői. Elképzelhető, hogy csökkenti a kamatokat vagy a bankoktól elvárt kötelező tőketartalék nagyságát - idézte a CNBC Jian Changot, a pénzintézet Kínában dolgozó közgazdászát, aki szerint heteken belül várható a nagy bejelentés. A szakértők csak abban bizonytalanok, hogy pontosan milyen intézkedésekről határozhat a központi bank.

A piaci szereplők egy ideje számítanak arra, hogy a pekingi pénzügyi döntéshozók a beavatkozás mellett teszik le a voksukat, mert a lassuló GDP-növekedés azzal fenyeget, hogy a gazdaság bővülése hirtelen durván lefékeződik (hard landing). Az első negyedévben 18 hónapos mélypontra, 7,4 százalékara lassult a növekedés tempója - alig négy éve, 2010-ben még két számjegyű tempót jegyezhettek fel a statisztikusok.

Nem verik nagy dobra

Chang szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a jegybank mérsékelné alapkamatát, azaz nem a tőkekövetelményeket lazítaná a bankrendszer egészében. Ez azért jelentene nagyobb segítséget, mert a gazdaság szereplői meglehetősen eladósodtak, miközben a kereslet viszonylag szerény. További érv, hogy a hitelkínálat bőséges és fennáll a kockázata annak, hogy olyanok nyújtanak kölcsönöket, akik nem viselik azok kockázatát (moral hazard).

Mások vitatják a Barclays jóslatát. Ding Shuang, a Citi Investment Research kínai közgazdásza például úgy véli, hogy a döntéshozók folytatják azt, amit az év elején elkezdtek, nevezetesen a gazdaság ösztönzését csendben, a háttérből. Ding nem hiszi, hogy átfogóan enyhítenék a tőkekövetelményeket, mivel ellenőrzés alatt akarják tartani a hitelfelesleg alakulását.

Szerinte a piac nagyobb pánikban van, mint a pekingi vezetők. Utóbbiak inkább célzott segítséget adnának a gazdaságnak - ezt igazolja a kormány vasútfejlesztési programjának nemrégiben bejelentett felfrissítése. További lehetőség az ingatlanpiac élénkítése a vásárlási korlátozások enyhítésével, illetve a jelzáloghitelek felvételének könnyítésével.