Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem számítanak az elemzők drámai piaci reakcióra az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntő ülését követően, kisebb hullámveréseket ugyanakkor kelthet, ha a Fed nem hozza a tőle várt ígéreteket.

Közép-európai idő szerint este negyed kilenckor kezdődik a Fed kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztató, amitől a piaci szereplők minimum új iránymutatást, de jobb esetben konkrét jegybanki lépések bejelentését várták. Legutóbb augusztus végén korbácsolta fel a kedélyeket Ben Bernanke, a Fed elnöke, aki a jegybankárok Jackson Hole-i éves konferenciáján lényegében előrevetített egy következő körös monetáris akcióprogramot, amit elemzők - a részletek ismeretének hiányában - úgy értelmeztek, hogy a Fed harmadszorra is tervezi belépését az állampapír-piacra (QE3).

Lényegében ennek a programnak a részleteit várják most a piacok, például hogy mekkora összeget szán gazdaságélénkítésre a Fed, illetve hogy a hozamgörbe melyik oldalán tervezi a belépést.

Azzal kapcsolatban is találgattak, hogy a QE3 mellett (vagy helyett) még mit tud bejelenteni a Fed, például a kamatpályával kapcsolatban. A Nyíltpiaci Bizottság néhány tagja például nyíltan beszél a sajtóban annak lehetőségéről, hogy a jelenlegi rekord alacsony nulla közeli alapráta 2014-ig történő fenntartását akár egy évvel is meghosszabbíthatják.

Shortolást javasol a szakértő

Annyi az ötlet a Fedtől várt lépésekről, hogy az már megjelenik a felfokozódó piaci várakozásokban. Sőt, a befektetők már arra vannak berendezkedve, hogy szeptemberben lesz a konkrét bejelentés - véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Kuti szerint június vége óta érződik a túláradó optimizmus, aminek hatására folyamatosan csúcsokat döntögetnek a legfontosabb indexek. A menetet a június végi EU-csúcs nyitotta, de a jókedvet júliusban is sikerült megtartani Mario Draghi ECB elnök akkori ígéretével (amit azóta valóra is váltott), majd jött augusztusban a Jackson Hole-i beszéd, és az ECB konkrét bejelentése. Mindezek hatására a befektetők több mint egy éves csúcsra húzták a Daxot, éves csúcsára az S&P-t és 5 éves szintre került a Dow is.

Kuti szerint innen rövid távon alig maradt tér fölfelé, ráadásul az elemző nem osztja a piaci optimizmust a Fed mostani bejelentéséről. Szerinte legfeljebb a legutóbbi júliusi ülés hangvételét tudja megismételni Bernanke, vagyis hogy a jegybank közelről figyeli a gazdasági folyamatokat, és azok függvényében áll készen a belépésre. Kisebb kiábrándulást okozhat viszont, ha explicit támogatásról nem beszél.

Kuti szerint a piacoknak most már kevés lesz Jackson Hole üzenete, ezért akár jöhet egy kisebb kijózanodás a nyári menetet követően. Az elemző szerint ez valamennyi piacon éreztetni fogja hatását, a részvénypiacokon különösen a bankszektort üthetik meg, illetve a feltörekvő piacokon lehet majd érezhető egy tőkekivonás. A mostani szinteken ezért a shortolást javasolja az Equilor, ráadásul a a kisebb megtorpanás nyomás alá helyezheti a devizapiacokon is a magasabb kockázati osztályú - például kelet-európai - fizetőeszközöket. Az árupiacokon az olaj, az arany, és az utóbbi hónapokban meghúzott búza és kukorica esetében vár mozgást Kuti. Korrekcióra viszont nem kell számítani - teszi hozzá - mivel a várakozások nem fognak kiárazódni, ezért a hétvégére, jövő hét elejére legfeljebb 5-6 százalék körüli esésben merülhet ki a visszakozás.

Az elemző úgy látja, hogy év végén, a decemberi ülésen jöhet majd a Fed nagy bejelentése, addig viszont érdemes megvárni a gazdasági, elsősorban foglalkoztatási trendek, valamint a novemberi elnökválasztás eredményének hatásait.

Bármi is lesz, eufóriára ne számítsunk

Egyértelműen beárazta a piac, hogy lesz bejelentés, ráadásul nem csak a kötvényvásárlás felújításáról, hanem az alacsony kamatkörnyezet 2015-ig történő fenntartásáról. Minden ami ettől elmarad, lefelé fogja mozdítani a piacokat - mondta sommásan Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Szerinte ilyen helyzetben egyébként nincs könnyű dolga a Fednek, mert nagyjából ugyanannyi érv szól a lazítás és a kivárás mellett is. Blahó is egyetért azzal, hogy valamennyi piaci szegmensben érezteti hatását a Fed bármilyen lépése, különösen érzékeny reakciót a pénzügyi, ingatlan és nyersanyag szektorok mutathatnak a rászvénypiacokon. De természetesen nem marad el sem a deviza-, sem pedig a kötvénypiaci hatás; a program elmaradása esetén például látványosabb dollárgyengüléssel számol Blahó.

Ugyanakkor az összhatás nem lesz nagy, akkor sem ha nagy bejelentésről döntenek, mivel a monetáris eszközökkel történő gazdaságélénkítéshez már nem sok muníció maradt. Azt ellőtte a Fed a két QE-vel és a Csavar Hadművelettel (Operation Twist). Utóbbi - mely most is fut - keretében rövid futamidejű kötvényeit cseréli hosszú lejáratúakra. Blahó szerint ma már szinte mindegy, mekkora programot jelent be a Fed, akár korlátlan kötvényvásárlás esetében sem várható akkora piaci eufória, mint legutóbb az Operation Twist időzítésénél volt. Egy ilyen helyzetben ugyanis jellemzően nagyobb a tér lefelé, mint fölfelé, részben a már megtörtént pozitív beárazódás miatt.