Közeleg a Fed kamatemelése

Hamarosan bekövetkező újabb kamatemelés nagy valószínűségét lehet kiolvasni a Fed idei első kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.
Papp Zsolt, 2017. február 22. szerda, 21:27
Fotó: Reuters

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) január 31-én és február elsején tartott idei első ülésén nem változtatott az alapkamaton - írja az MTI.

Az egyhangúlag meghozott döntés teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak. Az előző, december 13-14-ei ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a Fed 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte az irányadó kamatsávot, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban elindította a kamatemelési ciklust.

Az idei első ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvének tanúsága szerint a döntéshozók nagy része támogatta az újabb kamatemelés gondolatát "meglehetősen hamar", ha addig a gazdasági mutatók nem térnek le a jelenlegi javuló pályáról. A kamatemelések ütemezésének gyorsítási szándéka már a decemberi ülés január elején nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből is kiolvasható volt.

A mostani jegyzőkönyvből kiderül, hogy a testület jónak ítélte meg a gazdasági helyzet alakulását az előző ülés óta. A testület azonban továbbra sem látja teljesen tisztán az új adminisztráció költségvetési elképzeléseit. A döntéshozók véleménye szerint "ehhez még több időre lesz szükség". Többen annak kockázatára is figyelmeztettek, hogy kamatemeléssel előlegezzék meg az adminisztráció által ígért gazdaságösztönző intézkedések feltételezhető pozitív hatását.

A Fed illetékesei már a decemberi ülésen megvitatták Donald Trump, akkor még leendő elnök adócsökkentési és deregulációs, az infrastrukturális beruházások növelését előirányzó programjának várható gazdasági hatásait, hangsúlyozva, hogy arról még "túl korai lenne" egyértelmű ítéletet alkotni.

A tervezett intézkedések azonban a gazdasági növekedés felgyorsításával a korábban jelzett "fokozatosnál" meredekebb kamatemelési pályát tehet indokolttá - mutatott rá a decemberi ülés jegyzőkönyve.

A döntéshozók a decemberi ülésen egyetértettek abban, hogy a részvényárfolyamok és a dollár árfolyamának a választások óta bekövetkezett növekedése a befektetőknek a gazdaságösztönző intézkedésekbe vetett bizalmának volt tulajdonítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK